V nemocnicích kvůli platům masově falšují počty lékařů

3. 2. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Manažeři českých nemocnic ve velkém obcházejí zákoník práce. Zaměstnávají za minimální mzdu lékaře bez atestace a vedle toho přemlouvají kmenové zaměstnance k dlouhým přesčasům, které skrývají za dohody o pracovní činnosti.


Snaží se tím „ošálit“ fakt, že nemají dost lidí.

Zatímco v Německu připadá na deset lékařů v nemocnici 45 lůžek, v Česku je to o sedmnáct víc.

Česko má v nemocnicích 63 tisíc lůžek, osmkrát méně než v Německu. Německé nemocnice zaměstnávají na plný úvazek 110 tisíc lékařů. České nemocnice hlásí ministerskému Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku oficiální stav 10 tisíc lékařů.

Údaje vycházejí z podrobné analýzy, s jejíž pomocí se Aktuálně.cz snažilo zmapovat personální stav v nemocnicích.

Osm hodin na desetinu úvazku

Realita v českých nemocnicích je taková, že lékař například může pracovat osm hodin denně a přitom mít jen desetinu pracovního úvazku.

Přinejmenším čtvrtina lékařů ve velkých nemocnicích ještě nemá atestaci a nemusí tak být placena podle své odbornosti. Manažeři je zaměstnají na desetinu úvazku a záleží jen na nich, kolik jim za běžnou osmihodinovou práci zaplatí. Atestaci mohou lékaři získat pouze praxí v nemocnici.

Například v pražské nemocnici na Vinohradech pracuje 158 lékařů bez atestace, v Motole 339. Ve všech velkých nemocnicích pracují za minimální úvazky a plnou pracovní dobu nejméně dva tisíce mladých lékařů.

„V nemocnicích je ve skutečnosti 12 tisíc lékařů,“ připouští odchylku jménem Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala.

Projděme si počty

V evidenci ovšem nemusí být ani další lékaři, které skrývá obvyklá praxe „dělení úvazků“.

Například v Motole má většina lékařů 0,8 úvazku v lůžkové části a 0,2 úvazku v ambulanci. Postup motolských manažerů není výjimkou. Pokud stejnou praxi dodržují všechny nemocnice, pak deset tisíc úvazků skrývá další dva tisíce doktorů navíc.

Celkově se tedy lze v Česku dopočíst do čtrnácti tisíc lékařů.

A při takovém personálním vybavení připadá na deset lékařů 45 lůžek. Neboli české poměry se najednou srovnají s německými.

Bez kontroly

Na druhou stranu nejde ověřit, jestli nemocnice nevykazují některé doktory víckrát.

Motivací může být tlak pojišťoven, které vyžadují pro každé oddělení určitý počet lékařů. Pokud nemá například neurologie v okresní nemocnici deset lékařů, neměla by pojišťovna její služby vůbec proplácet.

Personalisté tedy mohou stejnému doktorovi nabídnout běžný pracovní poměr a zároveň dohodu o pracovní činnosti. Jednoho lékaře pak mohou uvádět dvakrát.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?