V nemocnicích vzniknou sociální lůžka

9. 10. 2006 9:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích mají vzniknout takzvaná sociální lůžka, která by se hradila z peněz na sociální péči. Jejich zřízení plánuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)...


„Často se totiž stává, že v nemocnici zůstává pacient ležet a nepotřebuje zdravotní péči, ale jen sociální,“ řekl ministr včera Právu. „Budoucí platnost zákona o sociálních službách to umožňuje.“

Zdravotní pojišťovny takový pobyt odmítají hradit. Nyní by se měl hradit z kapitoly ministerstva práce. Naopak v sociálních ústavech by pacienti měli mít zajištěnu a hrazenu zdravotní péči ze zdravotního pojištění. „Chci tedy pro pacienty srovnat podmínky,“ uvedl Julínek.

Jeho záměr podpořila i pacientská rada ministra, protože dosud není jasné, kdo má lůžko v nemocnici, kde leží pacient ze sociálních důvodů, a lůžko v sociálním ústavu, kde potřebuje zdravotní péči, platit. Nemocnice se takových pacientů většinou zbavují tím, že je posílají domů, kde však o ně nemá kdo pečovat.

Tak jako pro důchodovou reformu v minulých letech byla vytvořena tzv. Bezděkova komise, složená z odborníků napříč politickým spektrem, Julínek chce podobnou komisi vybudovat pro zdravotnictví.

„Oslovím předsedy politických stran, zda s takovou komisí budou souhlasit,“ řekl Julínek. Komise by například stanovila i péči hrazenou ze zdravotního pojištěnou a nehrazenou. Podklady by zpracovali nezávislí odborníci a vše by pak posoudili politici. Výsledkem by měl být politický konsenzus o tom, kam a jak má české zdravotnictví postupovat.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?