V nemocnicích zruší poplatek za pohotovost

27. 1. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
"Už několikátou noc jsem se kvůli tomu zubu pořádně nevyspala. Ale musím to vydržet až do víkendu na pohotovost. Přece si nebudu brát kvůli takové blbosti neschopenku." Tak teď může uvažovat nejeden z pracujících na Blanensku.


Devadesátikorunový regulační poplatek, který mnohé z nich od návštěvy lékařské služby první pomoci v nemocnicích odrazoval, bude od prvního února pro pacienty zrušen.

Stejně jako v krajských nemocnicích se jihomoravští radní nyní rozhodli odpustit regulační poplatek za návštěvu lékařské pohotovosti také v nemocnicích, které přímo pod kraj nespadají. Tedy i v Blansku a v Boskovicích.

„Přestože blanenskou ani boskovickou nemocnici nezřizuje kraj, platí v nich lékařskou službu první pomoci, kterou nemocnice poskytují. Aby nebyli poškozováni pacienti právě v těchto okresech, které nemají krajskou nemocnici, navrhli radní, že regulační poplatek za návštěvu pohotovosti bude nemocnicím proplácet kraj,“ vysvětlil mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Jan Chmelíček.

O nový systém proplácení regulačních poplatků za návštěvu pohotovosti usiloval také místostarosta Blanska a radní Jihomoravského kraje Ivo Polák.

„Na kraji zastupuji především zájmy Blanska a Boskovic, proto jsem návrh na změnu o proplácení regulačních poplatků za lékařskou službu první pomoci uvítal. Pro naše občany tím bude tak trochu kompenzovaná nevýhoda, že na Blanensku chybí krajská nemocnice,“ řekl radní Polák.

Pacientům se sice prominutím devadesátikorunového poplatku uleví, lékaři z Blanenska však z nového opatření radost příliš nemají. Bojí se návalu nemocných právě o víkendech a po večerech, kdy budou na pohotovosti sloužit.

„Obávám se, že po zrušení devadesátikorunového poplatku, který měl regulovat návštěvu pohotovosti jen na nejnutnější případy, se to tam nebude dát vydržet. Spousta lidí tam totiž bude chodit i s maličkostmi, které by jinak počkaly, nebo naopak se jim nebude chtít odcházet ze zaměstnání a nechají návštěvu lékaře až na víkend,“ myslí si lékař z blanenské nemocnice, který si nepřál být jmenován. Jeho jméno má redakce Blanenského deníku Rovnost k dispozici.

Jako problém naopak nevidí změnu v proplácení regulačních poplatků ředitelka nemocnice v Blansku Vladimíra Danihelková.

„Mně je docela jedno, jakým způsobem nemocnice peníze z poplatků dostane. Hlavně, že s nimi i nadále budeme moct počítat při plánování rozpočtu. Administrativní změnu v proplácení poplatků jsme určitě schopni zvládnout,“ prohlásila šéfka blanenské nemocnice Danihelková.

Že regulační poplatky za návštěvu lékařské služby první pomoci nepůjdou na Blanensku z kapes pacientů, je už jisté. Jen se zatím neví, jakým způsobem za pohotovost ušetří.

„Příští týden se ještě radní sejdou, aby projednali způsob proplácení regulačního poplatku, jestli ho lidé vůbec nebudou platit, nebo jestli se jim bude proplácet zpětně,“ doplnil krajský mluvčí Chmelíček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?