V Olomouci zachránili muže podchlazeného na 26 stupňů

7. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Naprosto ojedinělý zákrok se podařil lékařům Fakultní nemocnice v Olomouci (FNO). Dokázali zachránit život třicetiletému pacientovi z Olomouce, kterého zdravotnická záchranná služba přivezla v silně podchlazeném stavu s tělesnou teplotou pouhých 26 stupňů Celsia...


OLOMOUC - „Pacient byl takřka v bezvědomí a při vyšetření se mu v důsledku podchlazení zastavilo srdce. Během resuscitace se mi vybavila možnost řešení pomocí zahřívání krve v mimotělním oběhu, i když je to ne úplně standardní zákrok. Byla to ale jediná možnost,“ popsal Právu situaci lékař Kardiochirurgické kliniky FNO Martin Šimek, který měl shodou okolností službu na oddělení urgentního příjmu.

Podchlazený muž byl rychle převezen na sál a napojen na mimotělní oběh. „Krev jsme oběhem vedli přes jakýsi výměník tepla, kde se postupně ohřívala a proudila zpátky do těla. Zhruba za tři hodiny se nám podařilo vrátit pacientovi normální tělesnou teplotu i spontánní srdeční činnost,“ popsal zákrok kardiochirurg. Během několika hodin se muž probral z bezvědomí. V současné době leží na standardním lůžkovém oddělení.

Bude bez zdravotních následků

Podobných případů je v odborných studiích popsáno velmi málo. „Je to určitě ojedinělá záležitost. My sami jsme objevili jen další tři obdobné případy v České republice, z nichž dva skončili neúspěšně, tedy smrtí pacienta. Pacient, který byl ošetřen u nás, měl v mnoha ohledech velké štěstí. Důležité bylo, že se mu srdce zastavilo až v nemocnici a ne před převozem nebo během něj. Navíc sloužil kardiochirurg, kterého napadlo použít nestandardní řešení, a také byl přivezen ráno, kdy byli všichni v práci. Nevznikla tedy časová prodleva, která by nastala při svolávání týmu třeba uprostřed noci,“ podotkl přednosta kardiochirurgické kliniky Petr Němec.

Sám něco obdobného za svou dvaadvacetiletou kariéru v oboru kardiochirurgie nepamatuje. „Je to velice výjimečný případ. Pacientovi vydrželo srdce pracovat dlouho i při tak nízké teplotě. Obvykle se zastaví už při poklesu pod jedenatřicet stupňů Celsia. Úspěch je o to větší, že jej patrně neohrozí ani žádné zdravotní následky,“ dodal přednosta kliniky.

Muž si přitom nepamatuje, jak se do takového stavu dostal. Do nemocnice byl převezen koncem března.

Novinky.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?