V Olomouckém kraji se zvýší nejvíce mzdy lékařů FN

14. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen o dvě procenta se letos zvýší mzdy lékařů v krajských nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku, které spravuje společnost Agel. ČTK to řekla mluvčí společnosti Hana Szotkowská.


Peníze navíc zatím nenašel Olomoucký kraj pro lékaře zdravotnických záchranných služeb (ZZS), kojeneckých ústavů a odborných léčebných ústavů, které zřizuje. Nejvíce si přilepší zaměstnanci olomoucké fakultní nemocnice, jimž se od února plat zvýší o 6,25 procenta. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) loni v memorandu lékařům slíbil nárůst mezd o deset procent.

„Mzdy řešíme každoročně celoholdingově v rámci kolektivní smlouvy, která garantuje všem našim zaměstnancům v letošním roce dvouprocentní růst průměrných mezd,“ uvedla mluvčí. Rozhodnutí se týká kromě pronajatých krajských nemocnic i nemocnice v Šumperku. Firma podle mluvčí zvýšila platy svým lékařům již loni na jaře, kdy reagovala na vrcholící protestní akci lékařů. V průměru si tak lékaři počátkem loňského roku přilepšili o 3500 korun, podruhé se jim zvedly platy v květnu. Průměrný plat lékařů v lůžkových zařízeních společnosti Agel tak loni stoupl o 10,5 procenta.

Mzdy se zatím nezvýšily ve dvou kojeneckých ústavech, odborných léčebných ústavech a ZZS Olomouckého kraje. „Ministerstvo nevytvořilo pro navýšení platů žádné podmínky. Z veřejného zdravotnického pojištění nepřišla ani koruna navíc. S našimi organizacemi nyní jednáme o možnosti nalezení peněz na navýšení platů v rámci jejich rozpočtů. Ty jsou ve stejné výši jako v roce 2011, kvůli zvýšení DPH ale vzrostly náklady,“ řekl ČTK náměstek hejtmana Michael Fischer (ČSSD).

Odboráři z olomoucké fakultní nemocnice prozatím přijali návrh vedení zdravotnického zařízení, podle nějž dostanou od února všichni zaměstnanci přidáno na mzdách o 6,25 procenta. Vedení nemocnice přislíbilo, že se pokusí během roku na mzdy najít další peníze. Růst mezd představuje pro rozpočet nemocnice zatížení zhruba 70 milionů korun ročně, peníze musí ušetřit restrukturalizací a efektivnějším plánováním péče. Zdravotnické zařízení se zřejmě nevyhne ani snižování stavu zaměstnanců, toho může docílit i snižováním úvazků či odchody do důchodu. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji má zhruba 3300 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?