V opavské nemocnici vládne nejistota

15. 3. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
"Snažíme se pro Opavu uhájit jak ortopedické oddělení, tak i zachování stávajícího počtu lůžek. Ten máme v současné době bezkonkurenčně nejnižší v kraji a možná i v republice," upozorňuje ředitel Milan Cvek.


Úměrně s časem, vyměřeným k rozhodnutí o dalším osudu opavské nemocnice, nervozita Opavanů stoupá. Ve hře je nejen zrušení kožního a ortopedického oddělení, ale i lůžek o dalších pětadvacet, z toho deset na neurologii a patnáct na chirurgii.

„Snažíme se pro Opavu uhájit jak ortopedické oddělení, tak i zachování stávajícího počtu lůžek. Ten máme v současné době bezkonkurenčně nejnižší v kraji a možná i v republice,“ upozorňuje ředitel Cvek.

Vedení nemocnice své stanovisko zaslalo krajskému úřadu už minulý týden a čeká na reakci. „Zatím se nic neděje a míč dál zůstává na hřišti kraje,“ dodává ředitel Cvek.

Plánovaná porada ředitelů nemocnic se zřizovatelem bude až příští pátek 25. března a na ní by mohly zaznít nové informace. Představa kraje jako zřizovatele o přemístění ortopedie do Krnova je pro mnohé Opavany nepřijatelná.

„Každý nemá auto a tomu, kdo potřebuje hospitalizaci na ortopedii, není tak dobře, aby se trmácel vlakem nebo autobusem. A co teprve v noci,“ upozorňuje jeden z našich čtenářů s tím, že ortopedie musí být dostupná všem.

Další Opavan podezřívá hejtmana Jaroslava Palase, že posiluje Krnov, a prorokuje: „Za půl roku lokálkou do Krnova na ortopedii a kožní a za čas na ušní, krční, urologii jak by smet, to se těšme.“

Při zrušení kožního oddělení by nastaly potíže hlavně nastupujícím lékařům. Toto oddělení by zůstalo jen v Ostravě a to je pro všechny, kteří se v oboru potřebují prakticky vzdělávat, hodně málo.

Opavské ortopedické oddělení je vybavené moderní technikou a tým odborníků v něm provádí veškeré operace, hrazené pojišťovnami. Ročně je to například kolem 250 umělých kloubních náhrad a ortopedi ve spolupráci s chirurgy zajišťují též nutnou úrazovou péči.

Pokud by léčení bylo po chirurgické stránce zajištěno v Opavě a po ortopedické zase v Krnově, náklady by vzhledem k nutnému cestování pravděpodobně naopak stoupaly

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?