V Ostravě se rokuje o dopadech životního prostředí na zdraví

14. 6. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Evropě kvůli znečištění ročně předčasně zemře až 1,5 milionu lidí. Na 600 odborníků se ode dneška snaží na ministerské konferenci Světové zdravotnické organizace (WHO) v Ostravě najít návody na to, jak tento fakt zmírnit.


Česká republika bude na konferenci prezentovat například projekt takzvaných kotlíkových dotací. Novinářům to včera řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a další účastníci konference, která má definovat priority pro životní prostředí a zdraví v Evropě v následujících letech.

„Toto je velice klíčová konference. To, co v tuto chvíli skutečně musíme udělat a prosadit, jsou aktivní kroky, které se týkají ochrany životního prostředí, takže chceme detailně diskutovat o dalších akcích, které budou provedeny,“ uvedla regionální ředitelka WHO pro Evropu Zsuzsanna Jakabová.

Upozornila na stále vysokou úmrtnost související se znečištěním. „Na toto se musíme soustředit, protože polovina těchto příčin úmrtí pochází ze znečištění, které je způsobeno faktory, které jsou uvnitř budov, a polovina faktory ve vnějším prostředí,“ řekla Jakabová.

Konference má sedm priorit a zaměří se například i na přístup k čisté vodě. „Je paradoxní, že v dnešní době v Evropě stále máme místa, kde pro obyvatele není přístup k čisté vodě a k sanitačním zařízením. Naší snahou je, aby opravdu na každém místě, v každé instituci, ve všech zemích měl každý přístup k tekoucí pitné vodě a fungujícím toaletám,“ řekla Jakabová.

Závěrečným výstupem konference má být takzvaná Ostravská deklarace. „Tady by se měla udělat určitá kuchařka přesných věcí, z kterých si jednotlivé státy vyberou, říká se tomu kompendium a tam by si měly národní vlády vybrat ty konkrétní akce,“ uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Za nejdůležitější považuje tematiku znečištění ovzduší.

Podle Brabce lze právě projekt výměny neekologických kotlů za nové, šetrnější k životnímu prostředí považovat za revoluční. Oblast lokálních topenišť totiž byla dříve v Česku opomíjená. „My jsme se opravdu zaměřili na ekologizaci toho velkého průmyslu a tam se toho povedlo hodně, byť ještě i tam je prostor,“ míní Brabec. Podle něj by se projektem tzv. kotlíkových dotací mohly inspirovat i další země.

Konference potrvá do 15. června. Její uspořádání bude stát zhruba 20 milionů korun, částečně se na jejím financování bude podílet i město a kraj. V předchozích letech se konference pořádaná od roku 1989 konala pouze jednou v zemi východní a střední Evropy, a to v roce 2004 v Budapešti. Ostrava podle primátora Tomáše Macury (ANO) hostí konferenci globálního významu poprvé.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?