V Ostravě začne fungovat stacionář pro nevyléčitelně nemocné děti

13. 10. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ostravě začne fungovat hospicový stacionář pro nevyléčitelně nemocné děti. Zařízení by mělo aspoň dočasně pomoci ulevit rodinám s umírajícím dítětem, které se neobejdou bez trvalé zdravotní péče. Speciální zařízení se třemi lůžky bude v krajském městě provozovat obecně prospěšná společnost Mobilní hospic Ondrášek.


Má více než desetiletou zkušenost s péčí o klienty v závěru života, za nimiž odborně vyškolení pracovníci dojíždějí do jejich domácností.

Podle Martiny Dunděrové z Ondrášku bude Dětský hospicový stacionář prvním takovým zařízením v České republice. Klienty by mohl začít přijímat už v listopadu. Stacionář bude v provozu od 08:00 do 16:00 a sídlit bude ve zrenovovaných prostorách někdejší mateřské školy v Gurťjevově ulici 11 v ostravské městské části Jih. Vybudování stacionáře stálo přibližně 1,5 milionu korun a Ondrášek ho zřídil i díky přispění města a podpoře dárců.

„Každý z nás se alespoň částečně může pokusit vcítit do situace rodičů dětí, které jsou tak vážně nemocné, že se již neobejdou bez trvalé zdravotní péče. Mobilní hospic Ondrášek poskytuje mobilní služby - jezdí k těmto dětem domů, aby zajistil zdravotní služby v domácím prostředí. Přesto jsou to ale rodiče, kteří tuto péči musejí poskytovat celých 24 hodin. Často se stává, že je na dítě maminka úplně sama, ostatní členové rodiny se bojí o dítě pečovat z obav před možným rizikem zhoršení zdravotního stavu,“ řekla ředitelka Mobilního hospice Ondrášek Bronislava Husovská.

Právě z tohoto důvodu vznikl hospicový stacionář pro děti. Především matkám, které o ně pečují nejčastěji, má umožnit aspoň chvíli oddechu a prostor k načerpání sil pro další péči. Za pobyt ve stacionáři nebudou rodiny muset platit. Podle Dunděrové jsou totiž tyto rodiny často i ve špatné sociální situaci. Předpokládá, že stacionář využijí hlavně klienti, s nimiž již Ondrášek spolupracuje v rámci mobilní hospicové služby.

„Vidíme, co se v rodinách odehrává, vidíme, jak jsou vyčerpané a potřebují si odpočinout. Běžné rehabilitační stacionáře ale tyto děti nepřijmou kvůli vážnosti stavu, chtěli jsme rodinám poskytnout alespoň nějakou úlevu,“ vysvětlila Dunděrová.

Mobilní hospic Ondrášek začal fungovat v roce 2004, před třemi lety se začal věnovat i mobilní hospicové péči také u dětí. Ročně se stará o zhruba 150 klientů, z nichž asi 15 je dětských.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?