V písecké nemocnici se loni narodilo 977 dětí, nejvíc za 25 let

2. 1. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V písecké nemocnici se loni narodilo 977 dětí, nejvíc za posledních 25 let. Asi 40 procent rodiček tvoří ženy, pro něž není písecká nemocnice spádová.


Písecká nemocnice je společně s českobudějovickou také centrem pro nedonošence v Jihočeském kraji. Řekl to ředitel a předseda představenstva písecké nemocnice Jiří Holan. Letos se jako první dítě v písecké porodnici narodila v 7:16 dívka Amalie, vážila 3050 gramů a měřila 49 centimetrů. Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na jihu Čech je Adam Loskota. Narodil se v táborské porodnici v 00:05. Váží 3580 gramů a měří 51 centimetrů. Písecká nemocnice patří do holdingu Jihočeské nemocnice, zřizovatelem je Jihočeský kraj.

„U nás je ten trend v posledních letech takový pořád, i když ten největší babyboom podle demografických čísel odezněl. Zřejmě je to tím, že jsme kolem toho udělali v nemocnici řadu věcí. Část porodnice jsme přeměnili na pokoje hotelového typu, porodnice se účastní projektů jako je přirozený porod v nemocnici. Prohlubují se alternativní techniky porodu, protože populace to chce, vycházíme rodičkám vstříc, rodiny tam s nimi můžou být. Jsme personálně vcelku dobře vybaveni,“ řekl Holan.

V roce 2016 se v písecké porodnici narodilo 906 dětí, v roce 2015 to bylo 867 dětí. Téměř 40 procent rodiček tvoří ženy z jiných měst v okolí, jejich počet v posledních letech roste. Píseckých rodiček, které rodí jinde než v Písku, je podle dat nemocnice do dvou procent.

„Jsme nevšední zjev. U nás rodí 40 procent rodiček mimospádových, které si vybraly píseckou porodnici z nějakého důvodu. Jsme aktivní i na sociálních sítích, porodnice má vlastní facebookové stránky, rodiny tam sdílejí své zkušenosti, takže kromě objektivních dat jsou to i tyto podpůrné činnosti. Ale je to hrozný závazek,“ řekl Holan s tím, že ženy, jež v Písku porodí první dítě, tam chtějí rodit i druhé nebo třetí.

Zájmu o nemocnici pomáhá podle ředitele i to, že společně s českobudějovickou nemocnicí je ta písecká jihočeským centrem pro nedonošence. „Působí to na rodičky, které mají obavy,“ míní Holan.

Nemocnice Písek má asi 850 zaměstnanců. V roce 2016 skončila se ziskem 5,2 milionu Kč, meziročně ho zvýšila o 116 procent. Náklady v roce 2016 podle výroční zprávy činily 684,3 milionu Kč. Tržby dosáhly 689,5 milionu Kč, meziročně byly vyšší o dvě procenta. V roce 2016 získala písecká nemocnice přes 75 milionů korun dotačních investic. Počet operačních výkonů stoupl v roce 2016 meziročně o 36,5 procenta na 12.266 výkonů, počet hospitalizovaných činil 16.216 lidí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?