V Plzni čipují nemocniční prádlo

3. 10. 2010 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdejší fakultní zdravotnické zařízení tak chce zabránit krádežím, které jdou ročně až do miliónů korun.


V plzeňské fakultní nemocnici se denně vypere na šest tun prádla. Každý rok se ho sem nakoupí za osm miliónů korun. Na konci roku je evidována ztráta ve výši dvou miliónů.

Nejvíce se přitom ztrácejí operační roušky a osobní prádlo a samozřejmě prádlo lůžkové, nejvíce prostěradla.

Snaha snížit tuto ztrátovost v nákladech nemocnice vedla vedení FN k tomu, že s pomocí peněz z evropských fondů se pustilo do projektu, který má ztrátovost snížit.

A plzeňská nemocnice na to jde moderní cestou označování prádla čipy.

„Projekt jsme nazvali Konsolidace systému pohybu nemocničního prádla ve FN Plzeň a trvá 12 měsíců. Koncem listopadu tento termín doběhne,“ řekl Právu provozní náměstek fakultní nemocnice František Řeřicha. „Jsme jedinou nemocnicí v republice a druhou v Evropě, která systém čipování prádla zavedla. Vedle nás má tento způsob evidence a kontroly zavedeno jen jedno berlínské zdravotnické zařízení, které také pro nás bylo vzorovým,“ dodal další podrobnosti Řeřicha. Náklady na projekt podle něho přišly na 4,8 miliónu korun.

Z toho 85 procent šlo z prostředků EU, zbytek zaplatila FN z vlastních zdrojů.

„Jde o zcela unikátní záležitost a skutečně takový rozsah sledování prádla nemá v republice obdoby. Nový systém čipování nám umožňuje registrovat, kolik prádla a kam šlo a kolik a odkud se také vrátilo,“ uvedl dále pro Právo Řeřicha.

„Zároveň díky tomuto systému máme i spolehlivou evidenci pracích cyklů. Přitom princip a parametry této technologie spočívají v jednoduchém upevnění čipu na prádlo spolu s anténkou v ochranném pouzdře. Jsou velmi odolné vůči fyzikálním a chemickým vlivům a dají se velmi jednoduše přečíst, i když je prádlo třeba umístěno v přepravních vacích,“ doplnil další konkrétní informace Řeřicha.

Od zavedení nového systému kontroly pohybu nemocničního prádla si nemocnice slibuje během dvou let 60-80procentní snížení nákladů spojených právě s jeho hospodařením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?