V Polsku objevili vzteklinu, radnice v Těšíně varuje pejskaře

30. 8. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Českotěšínská radnice varuje obyvatele před výskytem vztekliny na území sousedního polského Těšína. Obezřetní by měli být především majitelé psů, kteří při procházkách přecházejí přes hranici. Svá zvířata tak mohou vystavit nebezpečí nákazy, řekla včera mluvčí radnice Dorota Havlíková.


Dodala, že majitelé psů ale zároveň musí počítat s možnými kontrolami. „Podle nařízení Státní veterinární správy Polské republiky může dojít ke kontrole platných očkování a mezinárodního průkazu zvířete v zájmovém chovu, které při překročení hranice musí mít chovatel u sebe, jak to nařizují mezinárodní předpisy. Zvíře, které vstoupí do oblasti karantény, ji nesmí podle nařízení veterinární správy opustit,“ varovala mluvčí.

Vzteklina se potvrdila u netopýra, který byl počátkem měsíce nalezen přímo v centru polského Těšína. Tamní úřady upozornily chovatele zvířat, která jsou náchylná na onemocnění touto chorobou, že byl vydán zákaz přemísťování zvířat do a z ohroženého území.

„Jde prakticky o tříramenné území ve středu města kousek od nábřeží až po železniční kolej a z další strany po evangelický hřbitov. Území je označeno výstražnými tabulemi na dopravních značkách,“ uvedla Havlíková.

Psi v tomto území musí být na vodítku a mít platné očkování proti vzteklině. Kočky nesmí být puštěny volně. Navíc platí zákaz výstav, lovení zvířat a podobně.

V Česku se po deseti letech objevila vzteklina u netopýra v roce 2015. Veterináři ji tehdy potvrdili u zvířete nalezeného v pražských Riegerových sadech.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?