V Polsku potichu přibývá lékáren bez antikoncepce

4. 4. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
V Polsku potichu přibývá lékáren, které kvůli katolické víře lékárníků neprodávají antikoncepci, a to nejen "tabletky den po", ale ani prezervativy, upozornil list Gazeta Wyborcza.


„Hlásí se nám lékárníci z celého Polska, že by chtěli pracovat v takových lékárnách,“ řekla deníku Malgorzata Prusaková ze Sdružení katolických lékárníků Polska, které má asi dvě stovky členů. Právě to inzeruje lékárny „respektující svědomí“ svých pracovníků.

Přesná čísla o počtu takových lékáren nejsou k dispozici. Obvykle ani nebývají nijak viditelně označeny. Prusaková to vysvětluje tím, že chybí jasné předpisy, které by tuto otázku upravovaly. Asi 15 procent lékárníků podle aktivistky nechce antikoncepci prodávat.

„Je to umělý problém, takových lékáren je zanedbatelné promile,“ tvrdí Andrzej Denis z lékárnické komory v Gdaňsku. Lékáren je podle něj tolik, že nikdo nezůstane bez zboží, které si přeje.

Ve městech lze zajít do jiné lékárny. Ale v malých městech či na venkově mohou mít ženy problém s nalezením dostupné alternativy, oponuje feministka Elžbieta Jachlewská.

Dosavadní zákon upravující činnost lékáren se nezmiňuje o takzvané výhradě svědomí, na kterou se jednotlivec může odvolat, když odmítá vykonávat určitou činnost, neboť by to bylo v rozporu s jeho svědomím. Ale není tam ani zmínka bránící lékárníkům využít právo na svobodu svědomí a víry, zaručené ústavou, argumentuje Prusaková.

Nynější konzervativní vláda ve Varšava v půli února ohlásila, že chce omezit volný prodej antikoncepčních tabletek zvaných „den poté“, aby byly pouze na recept. Záměr vyvolal protesty feministek, které loni na podzim dokázaly mohutnými demonstracemi přimět vládnoucí konzervativce ke stažení návrhu úplného zákazu interrupcí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?