V Praze se sejdou špičkoví neurovědci z celého světa

11. 9. 2013 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Až šest stovek špičkových vědců ze 60 zemí světa se dnes sejde v Praze na třídenní konferenci o výzkumu mozku a nervového systému. K tématům bude patřit například Alzheimerova a Parkinsonova choroba, léčba pomocí kmenových buněk nebo regenerace tkáně u mozkové mrtvice. V české metropoli se neurovědci nesetkávají poprvé.


„Bude probíhat 18 symposií, kterých se zúčastní zhruba 70 vědců a můžeme klidně říci, že třetina z těchto vědců patří ke skutečné vědecké špičce.“ řekl pro ČTK profesor Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR o konferenci nazvané FENS Featured Regional Meeting, která bude v Kongresovém centru Praha. Konferenci předcházelo od pondělí satelitní sympózium a tři Letní školy pro studenty. Povedou je české vědecké špičky.

Léčba neurologických onemocnění, jejich neustále se zvyšující počet a s tím spojené náklady se staly závažným celospolečenských problémem v celé Evropě i ve Spojených státech, který se podle odborníků musí řešit.

Na konferenci zavítá i jeden z předních amerických vědců českého původu Karel Svoboda z amerického výzkumného ústavu Janelia Farm při Lékařském institutu Howarda Hughese. Přednese výsledky svého výzkumu, který provedl pomocí moderních optogenetických metod.

Například nejnovější nálezy o gliových buňkách (podpůrných buňkách neuronů) uvede profesor Helmut Kettenmann z berlínského Střediska molekulární medicíny Maxe Delbrücka. Naopak profesor James W. Fawcett ze Střediska pro výzkum chorob mozku při Cambridgeské univerzitě se bude zabývat regenerativními procesy v nervovém systému. Neurovědci budou debatovat také o tom, zda je nutné experimentovat se zvířaty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?