V Praze začne fungovat babybox nové generace, nahradí ten první

13. 11. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V hloubětínském GynCentru v Praze začíná dnes slavnostně fungovat babybox nové generace. Nahradil původní schránku na odložené děti, která tu jako první v republice vznikla v červnu 2005. Od té doby v ní zdravotníci našli 18 chlapců a děvčat.


Celkem je v Česku zatím 58 babyboxů, pomohly zachránit už 94 dětí.

Zakladatel projektu a šéf sdružení Babybox pro odložené děti - Statim Ludvík Hess označil novou schránku za Rolls Royce, starou za pradědečka. Původní zařízení bylo ocelové, vytápěné, jeho jednokřídlá vyklápěcí dvířka se otevírala mechanicky. Novinka je nerezová, klimatizovaná se stálou teplotou a dvoukřídlými automatickými dvířky. Dokonalejší je i spojení s personálem. Babybox může také pořídit a odeslat fotografie. Technik může schránku seřizovat na dálku přes počítač.

Sdružení Statim má v plánu vyměnit „frekventované“ babyboxy. Na řadu by mohla přijít Ostrava či Kladno, upřesnil Hess. Brno už schránku nové generace má. Ostatní zařízení se podle šéfa sdružení Statim modernizovala a dál budou modernizovat.

Nejnovější babyboxy se montují i v dalších místech. Schránka s pořadovým číslem 59 by měla začít fungovat v prosinci v Domažlicích. V příštím roce by mohly podle plánů přibýt babyboxy v Kutné Hoře, Valašském Meziříčí a Vsetíně. Dál chce sdružení jednat i o umístění babyboxu ve Znojmě, Havířově a Břeclavi. V tamních nemocnicích zatím neuspělo.

Celkem přes babybox odstartovalo svůj život 56 děvčat a 38 chlapců. Vůbec prvním odloženým novorozencem bylo v únoru 2006 děvčátko Soňa. Posledním dítětem, které zdravotníci našli, byla v polovině října v Kroměříži také holčička. Dostala jméno Pavla.

Podle dva roky starého průzkumu považuje 96 procent Čechů a Češek babyboxy za prospěšné. Jiný názor měl v roce 2011 Výbor OSN pro práva dítěte, který české schránky na odložené děti „vážně znepokojily“.

Podle něj porušují pět článků úmluvy o právech dítěte. Jsou prý v rozporu s právem na život a také od narození na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnost znát rodiče. Výbor státu doporučil babyboxy zrušit. Hess tehdy řekl, že je to nepochopení. Podle něj je základní myšlenkou úmluvy život dětí chránit, a v tom schránka pomáhá. Své potomky do ní totiž odkládají obvykle ženy, které se ocitly ve velmi tíživé situaci. Kdyby taková možnost nebyla, nemusely by některé děti přežít.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?