V pražských nemocnicích zůstává pět Ukrajinců zraněných v Kyjevě

9. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V pražských nemocnicích zůstává po čtvrt roce od převozu do Česka pět Ukrajinců zraněných při nepokojích v Kyjevě. Armádní speciál přiletěl v rámci programu Medevac se dvěma skupinami lidí na přelomu února a března.


Celkem přepravil 41 lidí, dva z nich byli doprovod. Většina z nich je zpátky na Ukrajině, někteří se rozhodli žít v Česku, řekl ČTK šéf odboru azylové politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Dosud podle něj opustilo nemocnici přes 30 Ukrajinců. Zůstat v Česku se rozhodli například dva pacienti ve věku 13 a 17 let. „Léčení u nich neskončí tím, že opustí nemocnici, případně rehabilitací. Pro jednoho z nich, který má velmi vážné poškozený zrak, se zde otevírá nová etapa života a pro druhého s velkou pravděpodobností také,“ dodal Haišman.

Hospitalizováno je stále pět lidí. „Doba léčby odpovídá výraznému poškození zdraví, jsou to stále vážné případy,“ řekl Haišman. Zmínil například poškození zraku po výbuchu plynu, střelná zranění, popáleniny a mnohočetná zranění různého druhu.

Jedním z posledních Ukrajinců, který odletěl zpátky do Kyjeva, byl dnes básník, vysokoškolský profesor a filmový režisér Stanislav Černilevskyj. Umělec při pobytu v nemocnici Motol napsal texty, které se chystá vydat.

V rámci projektu Medevac dorazily do Prahy v únoru a březnu dva vojenské letecké speciály se zraněnými demonstranty. Lékaři se o Ukrajince starali v Ústřední vojenské nemocnici, ve Fakultní nemocnici v Motole a ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Ukrajinci se do ČR dostali v rámci programu, který spadá pod ministerstvo vnitra a funguje jedenáctý rok. Před příletem zraněných Ukrajinců bylo do českých nemocnic převezeno 165 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, Kambodže, Libye, Barmy a Sýrie. V Česku se léčily převážně děti, například s vrozenými srdečními vadami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?