V představenstvech nemocnic jsou Větrovský či Chotěborský

13. 12. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Členy nových představenstev středočeských nemocnic se stali například generální ředitel příbramského fotbalového klubu Petr Větrovský nebo sekretář Asociace středočeských nemocnic Zbyněk Chotěborský.


Výběr Chotěborského kritizuje opozice. Podle předsedy krajské organizace STAN Věslava Michalika je špatně nejen to, že se Chotěborský stal generálním sekretářem servisní organizace krajských zdravotnických zařízení, ale i to, že zasedá v představenstvech všech pěti oblastních nemocnic.

„Vidíme v tom jeho významnou roli. Je jasné, že to má být pravá ruka vedení kraje, která má prosazovat ve všech představenstvech nějaké směřování. A považujeme to za špatný výběr,“ řekl Michalik.

Chotěborský, který nedávno obsadil místo generálního sekretáře uvolněné po rezignaci Michaely Kynkorové, dříve řídil nemocnici v Náchodě. Opozice poukazuje na to, že byl odvolán z funkce předsedy představenstva této nemocnice kvůli nepříznivým hospodářským výsledkům. Koalice ho naopak hájí, podle ní je odborníkem a má bohaté zkušenosti.

Po rozpadu koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů nyní hejtmanství řídí ANO a ČSSD s podporou KSČM. V představenstvech nemocnic přitom stále zasedali lidé spojení se stranami bývalé koalice, které jsou nyní v opozici. To skončilo v pondělí, kdy rada kraje v roli valných hromad dosavadní členy představenstev i dozorčích rad odvolala a nominovala nové. Například v Příbrami se tak dostal do představenstva Větrovský, který je příbramským zastupitelem za ČSSD. „Předsedou představenstva je ředitel Stanislav Holobrada, místopředsedkyní bývalá členka Jana Zdráhalová,“ řekl mluvčí nemocnice Martin Janota. Naopak Michal Bodnár a Jiří Havelka už v představenstvu nebudou působit.

V Kolíně byl členem představenstva mimo jiné kolínský místostarosta Michael Kašpar (za STAN), nově bude za opozici v dozorčí radě. Michalik uvedl, že opoziční strany dostaly možnost do každé dozorčí rady nominovat jednoho člověka. Čtyři z pěti orgánů obsadila ODS a jeden připadl STAN. Občanským demokratům se tak kompenzovalo, že Starostové mají předsedu kontrolního výboru.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?