V programu VZP si od května dalo vyšetřit prsa téměř 9500 žen

28. 8. 2013 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
V programu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) si od května dalo vyšetřit prsa celkem 9466 žen, nejvíce 1259 v kraji Jihomoravském, 1098 v kraji Pardubickém a 1064 na Vysočině. ČTK to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Ženy mohly dostat na prevenci rakoviny až 1500 korun, celkem jim VZP dosud vyplatila 4,676 milionu korun. Nabídka příspěvku na mamograf nebo sonograf trvá do 30. listopadu.


Z veřejného zdravotního pojištění hradí všechny pojišťovny mamografii jednou za dva roky ženám od 45 let. Ženy od 40 do 45 let si z příspěvku VZP mohly zaplatit mamografii, mladší sonografii, ženy nad 45 let si mohly zkrátit interval vyšetření na jeden rok.

„Nemalou část žen bezpochyby inspiroval příběh americké herečky Angeliny Jolie, která v polovině května zveřejnila, že si nechala kvůli velkému vrozenému riziku rakoviny prsu odstranit mléčné žlázy,“ podotkl Tichý.

Program cíleného zvaní ověřila letos Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Na telefonické pozvání slíbilo účast na preventivní mamografii 965 z 5087 oslovených žen, z nich 428 už si dalo prsa zkontrolovat.

Od podzimu začnou všechny zdravotní pojišťovny rozesílat dopisy s pozvánkami na screening rakoviny prsu, čípku a tlustého střeva a konečníku těm svým pojištěncům, kteří na screeningu nebyli. Na dopisy dostanou peníze z evropských fondů, vyšetření uhradí. Lidé, kteří se dají vyšetřit, neplatí nic, ani regulační poplatek, protože jde o prevenci.

V Česku je každoročně zjištěno přes 6000 nových onemocnění rakoviny prsu a na následky zhoubné nemoci umírá kolem 2000 žen. Přitom bylo prokázáno, že pravidelným mamografickým vyšetřením, které lze v případě potřeby doplnit dalšími vyšetřovacími metodami, se dá zjistit většina nádorů už v samém počátku, tedy v době, kdy jsou dobře léčitelné. Úmrtnost díky screeningu může klesnout až o 30 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?