V řadě ohledů lidovcům a zeleným výrazně ustupujeme

8. 4. 2008 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
"Netajím se názorem, že nás v řadě věcí naši koaliční partneři nutí ustupovat tam, kde bychom ustupovat nemuseli. Je ale potřeba, abychom byli spravedliví, co se týče kritiky premiéra Topolánka a vlády. Vládneme v koalici, poměry jsou velmi křehké a vyrovnané. Jestli něco chceme, tak bychom měli apelovat na naše vrcholné politiky ODS a na své zástupce, ať už ve výkonné radě, nebo ve vládě, aby měli daleko větší mandát odspodu,"říká Boris Šťastný,poslanec ODS...


POSLANEC ODS BORIS ŠŤASTNÝ:

Na sněmu pražské ODS padala na adresu premiéra Mirka Topolánka silná slova. Například „lhář a podvodník“. Převažuje tento názor?

Hovoříme o vystoupení několika lidí a já si nemyslím, že je možné charakterizovat to jako dramatickou situaci v pražské ODS.

V ODS zaznívají výhrady ke koaliční spolupráci s lidovci a zelenými s tím, že strana jim stále ustupuje. Jak to chcete řešit?

Netajím se názorem, že v řadě věcí naši koaliční partneři nás nutí možná ustupovat tam, kde bychom ustupovat nemuseli. Je ale potřeba, abychom byli spravedliví, co se týče kritiky premiéra Topolánka a vlády. Vládneme v koalici, poměry jsou velmi křehké a vyrovnané. Jestli něco chceme, tak bychom měli apelovat na naše vrcholné politiky ODS a na své zástupce, ať už ve výkonné radě, nebo ve vládě, aby měli daleko větší mandát odspodu pro přitvrzení ve vztahu k našim koaličním partnerům.

Jak chcete přitvrdit? Měl by premiér přidat na razanci?

Myslím si, že to není jenom otázka premiéra, je to otázka postoje celé strany. Za dva roky přijdou volby a my se z plnění programu budeme zpovídat voličům. Těžko se budeme vymlouvat na neochotu partnerů. To můžeme dělat možná teď, ale před volbami to půjde stěží.

V čem jako občanští demokraté podle vás těm „menším“ ve vládě ustupujete?

V řadě ohledů lidovcům a zeleným skutečně ustupujeme výrazně. Zažili jsme poměrně frustrující dny při volbě prezidenta. Hodně těžkých ran ze strany našich koaličních partnerů, zejména zelených. Dnes a denně zažíváme zákony, které jsou z mého pohledu zcela neslučitelné s naším volebním programem. Příkladem je antidiskriminační zákon, řada ekologických zákonů. Snažíme se být konstruktivní, ale to bych rád viděl i na straně druhé. Narážím tím třeba na zdravotnictví. Není možné odhlasovat regulační poplatky a pak několik měsíců po jejich zavedení žádat o jejich zrušení. Takto se seriózní partner nechová.

Nesouvisí zvýšení napětí v koalici s blížícími se krajskými volbami?

Ve středu má přijít balík sedmi zákonů do vlády a opět vznikají diskuse ze strany koaličních partnerů, především od lidovců. Je to skutečně určitá součást přípravy na krajské volby, určitá forma předvolební kampaně z jejich strany.

Nehrozí ale, že pokud přitvrdíte v koalici, odejdou lidovci a zelení?

Osobně si nemyslím, že by kvůli takové věci měla být koalice ohrožena. Jenom říkám, že naši ministři a premiér by měli daleko snazší pozici, kdyby měli v rukou jasná a důsledná usnesení vzniklá z vnitrostranické diskuse. A ta tady absolutně nejsou.

Nevyměníte nakonec zelené a lidovce za velkou koalici s ČSSD?

Žádnou takovou věc nevidím a v tuto chvíli ji pokládám za politickou utopii.

A co radar? Někteří lidovci a zelení ho nechtějí podpořit.

Tady k nim nejsem tak kritický jako v otázkách programových týkajících se zdravotnictví, sociální nebo daňové oblasti. U radaru věřím, že dojdeme k nějaké dohodě.

Topolánka kritizuje vedle pražské ODS i platforma kolem Vlastimila Tlustého. Nemůže to nakonec vést k Topolánkově pádu?

Jeho pozici pokládám za zcela pevnou, silnější než dříve. Nevidím uvnitř strany žádné síly, které by jeho pozici v tuto chvíli ohrožovaly. Tím mířím ke kongresu na podzim. Jeho působení v pozici premiéra vnímám jako manažersky správné, kvalitní a vycházející z možností, které mu situace dává.

Nevnímáte jako poškozující vládu některá premiérova silná slova, která plní média?

Myslím, že Mirek Topolánek je bodrý chlap. Že se někdy vyjadřuje, tak jak se vyjadřuje, tak on to prostě řekne na rovinu. Myslím, že veřejnosti nevadí, když některé věci říká od plic. Nemyslím, že by to jemu nebo vládě škodilo.

Jiří Ovčáček, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?