V Rožnově byla dokončena nová výjezdová stanice záchranné služby

9. 7. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové výjezdové stanoviště zdravotnické záchranné služby bylo otevřeno v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Záchranáři dosud sídlili v nevyhovujících podmínkách polikliniky. V nové budově, která začne sloužit na začátku srpna, oceňují zejména zázemí pro posádku i vozidla, řekla ČTK vrchní sestra záchranné služby pro oblast Valašského Meziříčí Alena Grossmannová.


„Podmínky zde jsou nesrovnatelně lepší, zejména zázemí pro záchranáře,“ podotkla. Dosud museli záchranáři podle jejích slov například sdílet na poliklinice sociální zařízení s tamními lékaři i pacienty.

Stavba nové budovy trvala podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josefa Valenty asi deset měsíců. Stála 17 milionů korun, z toho 11 milionů pokryly evropské dotace. Nově v Rožnově přibude také takzvaná rendez-vous posádka, kdy k pacientovi pojede nejdříve osobní automobil s lékařem a řidičem-zdravotníkem, kteří mohou na místo přivolat klasickou sanitku k odvozu nemocného. V budově záchranky bude od 1. srpna fungovat také lékařská pohotovost.

Podle Valenty by mělo přibýt ještě výjezdové stanoviště v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. „Dokončujeme nyní výběrové řízení na zhotovitele stavby. Chceme ji zahájit na podzim letošního roku a uvést do provozu, jak to klimatické podmínky dovolí, to znamená asi květen nebo červen příštího roku. Podobná situace je v Suché Lozi, tam aktuálně zpracováváme projektovou dokumentaci, chtěli bychom v září začít soutěžit a zahájit stavbu na začátku příštího roku,“ uvedl Valenta. Po dostavbě těchto dvou stanovišť by měla být krajská síť téměř kompletní.

Záchranná služba letos otevřela také nové modernizované krajské operační středisko za 28 milionů korun. Záchranářům slouží nové technologie, které umožňují efektivnější způsob zpracování tísňových výzev i lepší komunikaci mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?