V Sieře Leone se radovali předčasně, na ebolu zemřel další člověk

31. 8. 2015 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Předčasně slavili obyvatelé Sierry Leone v pondělí propuštění posledního pacienta nakaženého ebolou z nemocnice. Laboratorní testy dnes potvrdily, že na severozápadě země nemoci podlehla další žena, informovala agentura AP.


Testy vzorků odebraných z těla zesnulé 67leté ženy z okresu Kambia potvrdily přítomnost smrtelného viru, uvedl předseda zdravotnického úřadu Sierry Leone Brima Kargbo.

Teprve v pondělí přitom během slavnostní ceremonie za přítomnosti prezidenta Ernesta Baie Koromy propustili ze zdravotnického střediska v oblasti Bombali na severu země čtyřicetiletou Adamu Sankohovou, poslední známou pacientku, která se v zemi nakazila ebolou.

Místní úřady tak od pondělí začaly odpočítávat 42denní lhůtu, během níž se nesmí objevit nová nákaza, aby Světová zdravotnická organizace (WHO) mohla Sierru Leone prohlásit za zemi zbavenou eboly. Lhůta činí dvojnásobek inkubační doby nemoci, což je 21 dní.

Nyní se Sierra Leone snaží horečně zjistit, zda žena z okresu Kambia zemřela před či po začátku odpočítávání. Zdravotnické týmy začaly pátrat po osobách, které přišly s mrtvou ženou do kontaktu. „Musíme zůstat koncentrovaní a udržet si disciplínu,“ uvedl místní lékař OB Sisay.

Podobná situace nastala také v sousední Libérii. Konec epidemie tu oznámili už na počátku května. Na konci června se ale opět objevily nové případy nákazy. V Guinei, třetí ebolou nejpostiženějších zemí, se stále objevují nové případy nákazy.

Ebola si v Sieře Leone vyžádala téměř 4000 obětí, v celé západní Africe nemoci od konce roku 2013 podlehlo přes 11.300 obětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?