V USA bydlí lékaři v nemocnici

20. 12. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Plastický chirurg Bohdan Pomahač šéfuje jednomu ze čtyř týmů lékařů na světě, které umějí transplantovat lidské obličeje. V USA žije patnáct let, a když popisuje systém tamního specializačního vzdělávání, říká, že je to tvrdá profese.


„Lékaři z jiných zemí, kteří chtějí v Americe léčit nad rámec toho, co domácí, skládají tři zkoušky, které shrnují veškeré učivo několika let medicíny do nejmenších podrobností,“ vysvětluje. Nejde o levnou záležitost. „První stupeň, takzvaný STEP 1, stojí 500 dolarů, STEP 2 a STEP 3 taktéž, praktická zkouška je za 1500 dolarů, plus zkouška z angličtiny za další tři až čtyři tisíce dolarů,“ vypočítává.

Teprve pak smí cizinec žádat kliniky o „interview“, tedy o pracovní pohovor. „Ze 150 zaslaných žádostí dostane možná jednu odpověď. Před patnácti lety byly šance pro lékaře cizince, že se uchytí, 1 : 3, dnes se rovnají výhře v loterii. Prakticky nemožné je dostat se na chirurgické obory nebo na oční, ušní či dermatologii, naopak šance je na patologii či na praktického lékaře.

Domácí to mají jednodušší, ale jen o kousek. Američtí mladí lékaři po pěti letech studia začínají od nuly, jako ti čeští. Procházejí rezidenčním obdobím, tedy kolečkem na klinikách.

„Poté, což je až v pátém roce ,nesamostatné práce', dostávají na starost virtuální oddělení, o něž se musejí starat, aby fungovalo. A prokáží-li, že to umí, teprve začínají pracovat samostatně. Přitom během celé této pětileté doby lékaři nevydělávají prakticky nic - od 20 do 40 tisíc dolarů ročně, což je tak akorát na to, aby přežili, minimální mzda,“ říká Pomahač.

Přitom si lékař zkoušky hradí sám, vzdělávání po škole vyjde na desítky tisíc dolarů podle oboru. Během specializačního vzdělávání lékař tráví v nemocnici až 120 hodin týdně, začne-li pak normálně pracovat, je to už „jen“ 80 hodin týdně.

„Když jsou lékaři rychlí, dělají si rezidenturu v 31 letech, praktičtí lékaři či patologové od této chvíle mohou pracovat, u chirurgů a více specializovaných oborů (kardiochirurgie, plastická chirurgie a další) se ještě dál vzdělávají a končí s cyklem specializačního vzdělávání, když vše dobře běží, zhruba v pětatřiceti letech,“ vypráví.

Pak ovšem mohou samostatně pracovat a vydělávat. A výdělky jsou slušné. Nejníže na žebříčku stojí praktický lékař s 80 tisíci dolary ročně, na druhém konci je špičkový specialista v nemocnici, ten má ročně až několik milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?