Vakcína proti rakovině děložního čípku zlevní

24. 4. 2010 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze všech onkologických diagnóz patří rakovina děložního čípku mezi ty, kterým lze účinně předcházet důslednou primární prevencí.


Očkování proti rakovině děložního čípku od června 2010 zlevní. „První a druhou dávku po 3200 korunách si klientka zaplatí sama, za třetí dávku zaplatí 1000 korun, ale VZP ji tuto částku vrátí,“ sdělila Středočeským deníkům VLP Anna Veverková z odboru komunikace VZP. Dosud klientky zaplatily za tři dávky 10 tisíc korun. Očkovací látky budou v síti ambulantních gynekologů, praktických lékařů pro děti a dorost a v očkovacích centrech, stejně jako dosud.

Vojenská zdravotní pojišťovna poskytne jednorázový příspěvek 2500 korun ženám ve věku 13 až 19 let, které absolvovaly kompletní očkování proti rakovině děložního čípku, tj. tři dávky očkování. Příspěvek je možno čerpat do konce kalendářního roku, ve kterém žena dovrší věk 19 let. Původce papillomavirus Původcem karcinomu čípku je v 99,9 procentech případů lidský papillomavirus. Ze všech onkologických diagnóz patří právě rakovina děložního čípku mezi ty, které se dají včas odhalit a léčit.

Existuje ale ještě lepší cesta: infekci papillomavirem (HVP) úplně předejít.

Historie nám už mnohokrát dala za pravdu - vždy je lépe nemocem předcházet, než je muset, často velmi draze, léčit. Vakcíny obecně představují jednu z nejvíce progresivních metod prevence a léčby závažných onemocnění. V současnosti se nechávají očkovat spíše ženy z větších měst. Kdy je nejlépe očkovat Odborníci se shodují na tom, že nejvhodnější doba pro očkování je věk, kdy dívka ještě nezahájila svůj sexuální život. Vůbec to ale neznamená, že sexuálně aktivní ženy nemají šanci: vakcína podaná v pozdějším věku je může ochránit před eventuální případnou infekcí.

Statistiky varují Nacelém světě se ročně objeví zhruba 500 tisíc nových onemocnění rakovinou děložního čípku, ale také přibližně 270 tisíc případů úmrtí v důsledku této diagnózy.

Rozložení těchto případů se významně liší nejen celosvětově, ale také v jednotlivých evropských zemích. V Evropě je ročně zaznamenáno asi 25 tisíc nových případů, téměř polovina žen nemoci podléhá. Rakovina děložního čípku je každý rok v Česku diagnostikována zhruba u tisíce žen, téměř 400 žen na tuto nemoc zemře. Jde o druhé nejběžnější zhoubné bujení u žen současně a o nejčastější příčinu úmrtí na onemocnění virového původu - předčí i takové infekce jako AIDS nebo žloutenka. Přitom jde o druh rakoviny, která se může vyvíjet mnoho let: onemocnění lze tedy podchytit včas. Už v 19. století italský lékař Rigoni-Stern zjistil, že rakovina děložního čípku nápadně často postihuje prostitutky, a přitom se téměř nevyskytuje u jeptišek. Jeho tehdejší práce na toto téma téměř upadla v zapomnění.

V padesátých letech minulého století souvislost mezi pravděpodobností vzniku rakoviny děložního hrdla a počtem sexuálních partnerů ženy potvrdily četné epidemiologické studie. Zazněla jediná možná interpretace: původcem onemocnění musí být virus. Teprve v roce 1983 se německému virologovi Haraldu von Hausenovi podařilo toho pravého škůdce, lidský papillomavirus, izolovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?