Včasné vyhledávání rakoviny pro více lidí

11. 8. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Programy včasného vyhledávání rakoviny se zřejmě od podzimu rozšíří na více lidí. Vyplývá to z návrhu vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Např. preventivní mamografii, která odhalí nádor prsu v samém počátku, zaplatí zdravotní pojišťovny i ženám nad 70 let...


V prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku si lidé od 55 let zvolí, zda chtějí test na krev ve stolici nebo optické vyšetření - kolonoskopii. Některé pojišťovny již vyšetření v této šíři hradí z preventivních fondů, vyhláška uloží tuto povinnost všem.

Rakovina prsu je ročně odhalena u 6000 žen, zemřou 2000. Pojišťovny nyní hradí jednou za dva roky mamografii ženám od 45 do 69 let. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ji od letoška hradí i ženám starším.

V ČR žije 659 062 žen nad 70 let, tvoří pětinu všech žen, které budou mít na vyšetření nárok. Při ceně jednoho mamografického vyšetření 500 korun by náklady na jedno kolo, tedy na dva roky, činily zhruba 66 miliónů korun.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je ročně odhalena u 8000 lidí, zemře 5000. VZP a Zdravotní pojišťovna MetalAliance už hradítl kolonoskopii, lidem nad 55 let ze svých preventivních fondů.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?