Ve sporu Hroboně s Rathem vypovídali další svědci

19. 4. 2007 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonín Pečenka a náměstek někdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha Vladimír Dryml ve středu u městského soudu vypovídali v Rathův prospěch. Exministra zažaloval za některé výroky Pavel Hroboň...


Bývalý nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Antonín Pečenka a náměstek někdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha Vladimír Dryml ve středu u pražského městského soudu vypovídali v Rathův prospěch. Exministra zažaloval za některé jeho výroky zdravotnický expert a nynější náměstek ministra Tomáše Julínka (ODS) Pavel Hroboň. Požaduje omluvu a půlmilionovou finanční satisfakci.

Oba svědci vypověděli, že ve smlouvách uzavřených mezi VZP a Hroboněm byly závažné nedostatky. Zdravotnický odborník si podle nich účtoval peníze za práci, kterou pro pojišťovnu nevykonal; některé výkazy o vykonáné práce prý vůbec neodevzdal. Jako externí poradce si údajně nechal platit například za přípravu novely zákona, k čemuž neměl kompetence. „Byl placen za něco jiného, než činil,“ uvedl Pečenka.

Svědci tak potvrdili Rathův výrok, podle něhož smlouvy mezi žalobcem a VZP nebyly pro pojišťovnu výhodné a Hroboň dostal „prakticky za nic“ 2,6 milionu korun. Navíc prý využíval ke svému podnikání zcela zdarma prostory a prostředky VZP. Z peněz pojišťovny měly být údajně hrazeny i semináře o zdravotnictví za Hroboňovy účasti, na nichž byl podle Ratha prezentován program ODS.

Hroboň Rathovy opakované výroky o výhodnosti smluv s VZP i o napojení na ODS popírá. Bývalý ministr prý poškodil jeho osobnostní práva a především snížil jeho důvěryhodnost.

Ratha žaluje Hroboň také za to, že jej nepravdivě označil za spoluautora Julínkovy knihy nazvané Modrá šance. Žádá rovněž, aby se mu Rath omluvil za nařčení, že Hroboňovy smlouvy s VZP jsou důkazem toho, že Modrá šance byla financována z peněz pojištěnců.

Rath u soudu uvedl, že si za svými výroky stojí. Prý vždy vycházel ze zpráv ministerstva a svých podřízených. Má údajně také jasné písemné důkazy o tom, že Hroboň měl zvláštní a podle Ratha pro VZP značně nevýhodnou smlouvu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?