Ve Středočeském kraji přibyly další případy spalniček

28. 5. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Středočeském kraji přibyly v uplynulém týdnu čtyři nové případy spalniček. Hygienici tak v regionu evidují od začátku roku 24 potvrzených případů. Sdělila to mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.


Letos oproti loňsku značně přibývá případů spalniček v Česku i celé Evropě. V celém Česku se letos objevilo již kolem 130 případů, zatímco loni jich bylo za celý rok 146. Mezi 24 nakaženými ve středních Čechách za letošní rok byli tři děti do čtyř let a 21 dospělých. Žádné z dětí nebylo očkováno, z dospělých neměli očkování čtyři pacienti a ve dvou případech nebylo možno tyto údaje zjistit. Nemocní skončili na infekčních odděleních nemocnic.

S nakaženými bylo v inkubační době v kontaktu 84 lidí. Bylo jim nařízeno vyšetření hladiny protilátek proti spalničkám a očkování v případě, že hladina protilátek nebyla dostatečná. Z toho 36 lidem byla nařízena karanténní opatření. Hygienici od začátku roku uložili protiepidemická opatření 262 lidem, kteří byly v kontaktu s nemocnými z jiných krajů. Z toho celkem 160 jich skončilo v karanténě.

Spalničky jsou infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek, ještě před objevením prvních příznaků jsou vysoce nakažlivé. V Česku se děti očkují proti spalničkám od přelomu 60. a 70. let minulého století. Někteří rodiče v posledních letech ale mají vakcíny za nebezpečné, snaží se očkování odložit do pozdějšího věku dítěte nebo se mu vyhnout. Podle odborníků ale škodlivost vakcín není prokázaná, odpůrci očkování navíc snižují kolektivní imunitu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?