Ve třech nemocnicích Olomouckého kraje byla investována miliarda

19. 6. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než miliarda korun byla za posledních deset let investována v krajských nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku, které má od července 2007 v dlouhodobém pronájmu skupina Agel.


Většina investic byla zaplacena z nájemného, které Agel platí Olomouckému kraji. Další investice jsou v plánu, řekla novinářům předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová.

„Při uzavření smlouvy jsme se zavázali, že budeme investovat ze svých prostředků, a to částku minimálně 100 milionů korun, což jsme splnili v polovině smluvní doby. V tuto chvíli činí naše přímé investice 127 milionů korun,“ uvedla Marsová. Zbytek z miliardové částky tvoří takzvané reinvestice z nájemného Olomouckého kraje a společnosti Nemocnice Olomouckého kraje.

Půl miliardy korun bylo například investováno do modernizace nemocnice v Přerově, kde byly rekonstruovány pavilony operačních oborů, interních oborů či budova následné péče. Do opravy budov bylo investováno 338 milionů korun a do přístrojového vybavení 156 milionů korun. „Přibylo nové pracoviště magnetické rezonance, oddělení dlouhodobé intenzivní péče pro dospělé, nová lékárna a především propojení mezi těmito pavilony nadzemní chodbou,“ podotkla Marsová.

V prostějovské nemocnici byly investice zaměřeny na modernizaci nejstarších budov, která stála celkem 134 milionů korun. Opravena byla například budova polikliniky, lůžkového oddělení ORL či dialýza. „Pro obyvatele Prostějovska bylo významné také zajištění vlastního CT pracoviště, vybudování nového oddělení laboratorní medicíny spojujícího komplement laboratoří Středomoravské nemocniční a také vznik zcela unikátního pracoviště Agel Sport Clinic,“ uvedla Marsová. V Nemocnici Šternberk byla například opravena porodnice či rekonstruována budova následné péče a gynekologie.

V následujících letech společnost Agel spolu s Olomouckým krajem plánuje rekonstrukci dětského oddělení, LDN a iktového centra v Nemocnici Prostějov. V Nemocnici Přerov bude dokončena modernizace interního pavilonu či výstavba parkoviště. Ve šternberské nemocnici se pak chystá stavba nového interního pavilonu.

Podle olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) by v každé krajské nemocnici měla být v budoucnu vybudována také lůžková část pro paliativní péči pro těžce nemocné pacienty na sklonku života. „S vedením Agelu už máme dohodu a na tomto projektu jsme začali pracovat. Chceme, aby v nějakém rozumném časovém horizontu v každé nemocnici toto zařízení bylo,“ uvedl Okleštěk, dodal, že hejtmanství plánuje i mobilní hospicovou péči.

Skupina Agel je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. Kromě České republiky skupina působí od roku 2006 i na Slovensku. V Česku Agel provozuje kromě 11 nemocnic také osm poliklinik, síť lékáren, laboratoře, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?