Ve věci ortopedie je jasno

10. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví včera písemně schválil otevření ortopedického oddělení v karlovarské krajské nemocnici. Skončilo tak poměrně dlouhé období krize oboru v regionu...


Karlovy Vary - Dlouhá regionální krize jednoho z nejdůležitějších medicínských oborů skončila. Oddělení se letos od poloviny ledna otevírá v karlovarské nemocnici. Ministr zdravotnictví včera písemně schválil otevření ortopedického oddělení v karlovarské krajské nemocnici. Skončilo tak poměrně dlouhé období krize oboru v regionu, která nastala po odchodu Oldřicha Vastla, bývalého přednosty ortopedie z Nemocnice Ostrov.

„Jsem velmi rád, že se situaci podařilo vyřešit, věřím, že velmi konstruktivně. Domnívám se, že ortopedické oddělení do krajské nemocnice patří,“ komentuje přednosta okresu Martin Machoň. Byl to on, kdo před časem neschválil privatizační projekt na privátní ortopedii v bývalé vojenské nemocnici Eliška v Karlových Varech pod vedením primáře Vastla - objekt Elišky je dodnes bez uživatele.

„Náklady spojené se zřízením nového oddělení v nemocnici představují necelé dva miliony korun a hradili jsme je z vlastních zdrojů. Máme však příslib ze strany magistrátu, že tato částka bude nemocnici poskytnuta zpětně z městského rozpočtu. Bude-li takto schválen,“ říká ředitel Nemocnice Karlovy Vary Jiří Štefan.

Ortopedie je umístěna v prostorách bývalé stanice dětské chirurgie, operační sály budou ortopedi využívat společně s ostatními chirurgy, zázemí zdravotníků bude částečně na chirurgii, částečně na urologii.

„Ministr schválil zřízení 30 lůžek. Tato kapacita je zcela dostatečná - naším trendem je totiž minimalizovat dobu pobytu pacientů na lůžku. Budeme se tedy snažit v rámci mantinelů daných zdravotními pojišťovnami a našich vlastních sil o co největší počet výkonů a co nejkratší hospitalizaci pacientů, tak jak je tomu ve světě,“ dodává ředitel Štefan. První pacienty přivítá oddělení v polovině ledna.

SILVIE RISOVÁ, Karlovarské noviny, 10.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?