Ve Vítkovické nemocnici odoperovali 10 pacientů trpících periproktální píštělí

28. 8. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě odoperovali pomocí speciálního přípravku již 10 pacientů trpících periproktální pištělí. Onemocnění se projevuje v oblasti konečníku a trápí především osoby se sedavým zaměstnáním. Vítkovičtí chirurgové začali jako jedni z prvních na Moravě s touto metodou koncem roku 2015.


Další tři pacienti budou operováni touto maximálně šetrnou metodou díky finančnímu příspěvku Nadačního fondu Pavla Novotného, který věnoval 30 tisíc korun na zakoupení speciálního přípravku. „Periproktální píštělí trpí převážně lidé vykonávající sedavé zaměstnání, ale také onkologičtí pacienti, kteří podstoupili chemoterapeutickou léčbu. U nich onemocnění vypukne v důsledku vedlejších účinků předchozí léčby. Jelikož dosud byla možná pouze velmi bolestivá a navíc radikální chirurgická léčba, mnoho lidí mělo z operace noční můru. Proto jsme ochotně přispěli na zakoupení speciální pasty, která se jednoduše operačně aplikuje do píštěle. Bohužel, tento přípravek není do současné doby hrazen z veřejného zdravotního pojištění, proto jsme se rozhodli přispět na zakoupení tří kusů tohoto přípravku,“ uvádí Ing. Pavel Novotný, předseda správní rady nadačního fondu.

Periproktální píštěl je velmi specifické onemocnění. „Píštěl obtěžuje výtokem hnisu, občas i krvácením a hygienickým dyskomfortem, protože z ní pořád něco vytéká,“ říká zástupce primáře chirurgického oddělení a vedoucí lékař pro koloproktologii Vítkovické nemocnice MUDr. Stanislav Jackanin.

Píštěl lze buď odstranit, nebo vyplnit. V současnosti je možné píštěl odstranit provedením několika druhů operací indikovaných podle typu a složitosti. Existují i alternativní metody léčby, které otvor vyplní nebo zalepí. „Je možné dovnitř aplikovat syntetický materiál, lepidlo, nebo, jako v tomto případě speciální přípravek Permacol, což je tzv. sterilní acelulární kolagenová bílá hmota vyrobená z buněk prasečí kůže. Dodává se jako pasta, kterou se vyplní kanálek a vnitřní i zevní otvor se prošije, aby se nedostala z píštěle ven. Před samotnou aplikací se speciálním kartáčkem kanálek vyčistí,“ vysvětluje zástupce primáře MUDr. Jackanin, který tyto operace ve Vítkovické nemocnici provádí.

Výhodou této metody je jednoduchost a rychlost provedení na rozdíl od chirurgické operace, po které může mít pacient větší bolesti. „Celý zákrok trvá 10 až 15 minut, a večer nebo druhý den po operaci je pacient propuštěn domů,“ uvádí MUDr. Jackanin s tím, že pokud není zákrok úspěšný, lze jej opakovat nebo pak píštěl odstranit operačně. Nevýhodou této metody je, že speciální materiál nehradí zdravotní pojišťovny. Přípravek sám přijde na 10 tisíc korun a aplikátor na 400 korun, takže celkem 10.400 korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?