Ve vodě v Praze 9 se objevila nebezpečná bakterie Legionella

15. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V rozvodu teplé vody v části pražského Proseku se dnes objevilo vyšší množství bakterie Legionella, která může způsobit akutní infekci s horečkami. Bezprostřední nebezpečí nehrozí, oznámila na webu radnice Prahy 9. Lidé mají do pátku, kdy začne dezinfekce rozvodů, vodu při přípravě jídel převářet a neumývat si obličej teplou vodou.


Vyšší výskyt bakterie Legionella pneumophila, na který upozornila televize Nova, se podle radnice objevil ve čtvercovém bloku domů ohraničeném ulicemi Vysočanská, Veltruská, Litvínovská a Litoměřická. „Byla stonásobně překročena doporučená hodnota (výskytu),“ řekl televizi Matěj Čermák z pražské hygienické stanice. „Bezprostřední zdravotní nebezpečí přímo nehrozí,“ oznámilo město.

Radnice obyvatelům zmíněného bloku doporučila, aby si od dnešního večera do pátku preventivně myli hlavu, a zvláště obličej v teplé vodě co nejméně a při sprchování si dali pozor, aby se jim voda nedostala do úst, očí, uší a nosu. „Ohřejte si, prosím, vodu z kohoutku se studenou vodou. A také by bylo dobré, čistit si zuby s použitím balené vody. Vodu do jídel je dobré buď převařit, nebo 20 minut zahřívat na stabilní teplotě 60 stupňů,“ sdělili pracovníci města.

V pátek 18. září bude zahájena dezinfekce rozvodů teplé vody, která potrvá zhruba měsíc. Při zahájení dezinfekce se zřejmě uvolní z trubek usazeniny, takže voda bude pravděpodobně zakalená.

Znečištění pitné vody způsobilo letos v květnu v Praze vážné zdravotní problémy. V Praze 6 vodu kontaminoval průsak z kanalizace, 32.000 lidí bylo asi týden bez pitné vody a onemocnělo 4144 lidí. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže. Vyšetřovací komise dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?