Ve Zlíně dnes začal soud s hlavními aktéry metanolové kauzy

3. 3. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud ve Zlíně začal dnes ráno projednávat hlavní, takzvanou zlínskou větev metanolové kauzy. Státní zástupce obžaloval 31 lidí, hlavní líčení se však týká jen deseti z nich. Všichni se dnes soudního jednání účastní. Kauzy 14 obžalovaných senát vyloučil na okresní soudy po celé zemi a o tom, kde bude souzeno dalších sedm lidí, rozhodne olomoucký vrchní soud. Ve zlínské větvi má soud zatím nařízeno 42 dnů hlavního líčení.


Na lavici obžalovaných ve Zlíně usedli i údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian s bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor, dělník Jiří Vacula ze Zlínska. Mužům hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Všichni tři byli dnes do Zlína přivezeni z vazební věznice.

Podle obžaloby Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Carlogic, namíchat směs o objemu 10.000 litrů tvořenou z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem. Celou ji předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku Vaculovi, o němž věděli, že obchoduje s alkoholickými nápoji. Podle státního zástupce Romana Kafky mohla tato směs zabít až 158.000 lidí.

Před soudem ve Zlíně stanul i podnikatel Martin Jirout z Horní Olešnice na Trutnovsku, který patřil k největším odběratelům otráveného alkoholu a jemuž za obecné ohrožení také hrozí 12 až 20 let či výjimečný trest včetně doživotí. Další tři lidé obvinění z obecného ohrožení jsou mezi sedmi, o nichž rozhodne vrchní soud. Zbylých šest ve Zlíně souzených distributorů čelí obžalobě z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Třem Zlíňanům, podnikatelům Alexanderu Jordánovi a Martinu Cekotovi a dělníkovi Aleši Svobodovi, i jednateli firmy Vapa Drink Viktoru Koláčkovi z Týna nad Bečvou a podnikateli z Bystřice pod Hostýnem Liboru Vanderkovi hrozí pět až 12 let vězení. Robertu Sedlaříkovi z Fryštáku, jednateli firmy Verdana, distributora Likérky Drak, může soud uložit až osm let. Sedlařík už nedávno dostal pravomocně pět let za daňový únik při obchodech s lihem.

Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům tak klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Případy poškozených od ledna loňského roku jsou vyšetřovány mimo hlavní větev kauzy. Policie celkem obvinila přes 70 lidí, některé už soudy stihly potrestat, a to i uložením nepodmíněných trestů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?