Vedení KKN odvolalo primáře ARO, zdravotníci teď hrozí protestem

1. 3. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice (KKN) odvolalo z funkce primáře oddělení ARO v nemocnici Karlovy Vary Romana Brázdila. Představenstvo KKN tvoří především členové rady kraje z ČSSD a KSČM. Mluvčí nemocnice Zdeňka Marková ČTK řekla, že jako oficiální důvod je uvedeno opakované nerespektování příkazů nadřízených a porušování pracovní kázně a vnitřních směrnic.


Zdravotníci teď sepisují petici na podporu primáře a ve středu chtějí demonstrovat před krajským úřadem. V textu petice upozorňuje i na možnost opětovného podání hromadných výpovědí.

Brázdil podle Markové zůstává zaměstnancem KKN, dostal nabídku na místo lékaře. Uvedla, že odvolání z funkce primáře nesouvisí s lékařským protestem Děkujeme, odcházíme, protože Brázdil výpověď nepodal.

Sám Brázdil považuje odvolání za pomstu představenstva nemocnice za to, že komunikoval s médii. „Za co jsem odvolán, mi nikdo oficiálně neoznámil. Po straně jsme slyšel, že je to kvůli mému vyjadřování v tisku,“ uvedl.

Člen představenstva KKN a krajský radní Jaroslav Bradáč (ČSSD) nechtěl nijak podrobně Brázdilovo odvolání komentovat. Podle něj jde o věci, kterého se Brázdila týkají osobně a není to vhodné. Pouze uvedl, že primář prosazoval zejména své zájmy a nebral v úvahu některé příkazy zaměstnavatele. To podle Bradáče nemůže člověk v řídící funkci dělat.

Brázdil vystupoval proti plánu Karlovarského kraje pronajmout nemocnici v Karlových Varech, která společně s nemocnicemi v Chebu a v Sokolově tvoří KKN. Nemocnici Sokolov kraj od ledna už pronajal firmě Nemos Plus Ostrov. Brázdil řekl, že další pronájem bude krokem k privatizaci celé KKN. „Můžeme tak být prvním českým regionem, kde nebude ani jedna nemocnice kontrolovaná krajem nebo státem,“ konstatoval.

Odvolaný primář zpracoval materiál, v němž rozebírá údajné prohřešky krajského vedení ve zdravotnictví. Připomíná mimo jiné, že kraj sloučil tři samostatné nemocnice do jedné společnosti, což považuje za nešťastné.

Stejně pochybným krokem bylo podle něj manažerské řízení KKN firmou Česká zdravotní v letech 2006 a 2007. Její dva zástupci jsou nyní obžalováni z porušení povinností při správě cizího majetku a stojí před soudem.

Brázdil je rovněž kritikem výstavby pavilonu akutní medicíny, která začala loni a vyžádá si zhruba 597 milionů korun. Podle Brázdila bylo velmi problematické už vlastní výběrové řízení na dodavatelskou firmu a stavba, která má být hotová za 22 měsíců, je ve skluzu. Brázdil ve svém dokumentu uvádí, že se na stavbě objevují vícepráce za miliony.

Proti Brázdilovu odvolání se zvedla vlna odporu. Odvetu slibuje Lékařský odborový klub v KKN, který Brázdilovo odvolání považuje za pomstu. „Zatím nejsme na formě protestu a podpory Brázdila přesně dohodnuti, zaměstnavatel to však určitě pocítí,“ uvedl předseda tamní LOK Peter Igaz.

Senátor Jan Horník (TOP + STAN) dnes hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) v reakci na primářovo odvolání vyzval, aby zastavil rozpad krajského zdravotnictví. Protestovat hodlá rovněž vedení karlovarského magistrátu. Primátorův náměstek Jiří Kotek (Alternativa) oznámil, že odvolání Brázdila je útokem proti uznávanému odborníkovi a také ohrožením karlovarské nemocnice.

V KKN podalo během akce Děkujeme, odcházíme výpovědi 79 lékařů a kromě dvou už všichni výpovědi stáhli. Od úterý tedy normálně pokračují v práci. Není proto nutné přistoupit ke krizovému plánu, který kraj jako zřizovatel nemocnice chystal. Podle řady lékařů bylo Brázdilovo odvolání načasováno na poslední únorový den, považují ho za odvetu za jejich protest.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?