Vedení kraje trápí dluh chebské nemocnice ve výši 155 milionů

27. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dluh chebskou nemocnici provozně naštěstí nepostihuje. Nemocnice se totiž už před dvěma roky zbavila dluhů vůči svým dodavatelům a dluží pouze státu za sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců. Asi 100 milionů činí...


Vysoce zadlužená okresní nemocnice v Chebu se stává noční můrou karlovarských krajských úředníků. Koncem roku totiž nemocnice ze zákona přejde do správy Karlovarského kraje. Jeho představitelé již měsíce usilují o to, aby do té doby byl vyřešen dluh nemocnice dosahující astronomické výše 155 milionů korun. Největší část dluhu vznikla v letech 1995-96.

„Je to velmi horký brambor. Dluhy jsou vysoké a krajské zdravotnictví malé,“ říká zástupce hejtmana Petr Horký. Kraj se převzetí nemocnice nemůže vyhnout.

„Kraje přebírají organizace ze zákona se všemi závazky a pohledávkami,“ doplňuje Petr Horký a pokračuje:

„Kraj se proto snaží docílit nápravy mimo jiné u zřizovatele nemocnice, chebského okresního úřadu. Vedeme i jiná jednání přímo na příslušných ministerstvech, ale domníváme se, že nemůžeme zřizovatele nechat v nečinnosti.“

Skutečnost, že na kraj přejde dluh ve výši více než třetiny celoročního krajského rozpočtu, je trpká i kvůli tomu, že legislativa upravující příjmy krajů s takovou eventualitou nepočítá.

„Rozpočtové určení daní stanovuje daňové příjmy tak, aby stačily na zajištění jednotlivých funkcí kraje, ne už na pokrytí všech mimořádných záležitostí. O tom, že by pro kraj bylo finančně velice náročné převzít nemocnici i s dluhy, svědčí fakt, že rozpočet celého kraje pro letošní rok činí přibližně 403 miliony korun. Na zaplacení dluhu by v tomto případě padla podstatná část peněz určených na chod celého regionu,“ zpřesňuje ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek.

Dluh chebskou nemocnici provozně naštěstí nepostihuje. Nemocnice se totiž už před dvěma roky zbavila dluhů vůči svým dodavatelům a dluží už pouze státu za sociální a zdravotní pojištění svých zaměstnanců. Asi 100 milionů z celkové výše dluhu přitom činí samotné penále.

Okresní úřad i představitelé kraje doufají, že se jim podaří na ministerstvu financí docílit alespoň odpuštění penále. To je ale možné až po vyrovnání dlužné částky.

„Nejméně tři čtvrtiny ze zbývajících 55 milionů by se daly splatit prodejem nemovitostí, které nemocnice nutně nepotřebuje. I když to považuji až za krajní řešení. Budeme hledat jiné cesty,“ dodává zástupce hejtmana pro oblast zdravotnictví a školství Petr Horký.

Karlovarské noviny, 27.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?