Vedení nemocnic Pardubického kraje chystá optimalizaci péče

22. 12. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje chce během příštího roku dokončit a nechat schválit koncepci akutní lůžkové péče. Měla by určit, které obory se v každé z pěti krajských nemocnic budou rozvíjet a které se naopak utlumí.


Ve všech zařízeních zůstanou zachovány v každém případě základní obory, řekl ČTK náměstek generálního ředitele pro zdravotní péči Vladimír Ninger.

„Hraniční je situace v některých menších oborech jako třeba pediatrie, ORL nebo urologie, kde se menší nemocnice už potýkají nebo budou potýkat s nedostatkem personálu. Tam si dovedu představit koncentraci do jedné nebo dvou lokalit v rámci společnosti,“ uvedl Ninger. V minulosti se mezi případnými utlumovanými specializacemi v některých nemocnicích zmiňovaly i i ortopedie a neurologie.

Optimalizace léčebné péče bude znamenat soustředění některých odborností jen na určitá pracoviště, kam budou směřovat i investice do nových přístrojů a technologií. V původních zařízeních zůstane v těchto oborech časem jen ambulantní péče.

Původně měl být první návrh koncepce hotový do konce letošního roku. Vedení spojených nemocnic zatím zpracovalo analýzu současného stavu a personální audit.

Podle Ningera přijetím koncepce práce na dokumentu neskončí. „Je to živá záležitost, bude se neustále aktualizovat v souvislosti s vývojem medicíny,“ uvedl Ninger. Jako příklad uvádí například na vznik traumacenter nebo iktových center, která začala vznikat před několika lety.

Společnost Nemocnice Pardubického kraje byla do obchodního rejstříku zapsána 1. ledna letošního roku. Fúzovaly do ní nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Litomyxšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí, do té doby samostatné akciové společnosti. Spojení má zajistit lepší řízení a hospodaření zdravotnických zařízení a odstranit hrozbu insolvence. Minulý rok společnost vykázala celkový zisk 37,5 milionu korun, k čemuž jí pomohly i takzvané vyrovnávací platby hejtmanství ve výši 122 milionů korun. S počtem 4000 zaměstnanců a ročním obratem téměř čtyři miliardy korun patří k největším zaměstnavatelům v kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?