Vedení Olomouckého kraje uvažuje o spojení tří nemocnic

7. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení kraje chce vytvořit jednu akciovou společnost ze tří nemocnic v Přerově, Prostějově a ve Šternberku, jejichž zřizovatelem je hejtmanství. Návrh transformace předloží zastupitelům koncem června...


Vzniknout má akciová společnost

Pokud zastupitelé návrh schválí, měla by akciová společnost začít fungovat v lednu příštího roku. Změna by podle krajských radních měla přinést zlepšení hospodaření, lepší organizaci řízení i vyšší komfort pro pacienty.

„Ročně poskytujeme nemocnicím na provozní náklady zhruba 100 miliónů korun. Chceme tuto částku minimalizovat a poskytovat zdravotnickým zařízením peníze spíše na investice. Navíc nám jde o to, aby lidé nemuseli mít obavy, že nemocnice může zkrachovat,“ řekl novinářům náměstek hejtmana Ladislav Kavřík (ODS).

Transformace nemocnic je podle něj možná různými způsoby. „Zatím se přikláníme ke vzniku jedné akciové společnosti, protože by tím vznikl silný právní subjekt, který by měl snazší pozici například při jednání se zdravotními pojišťovnami,“ poznamenal vicehejtman.

Radní nevylučují, že v konečné fázi transformace může nastat změna v počtu lůžek. Jednotlivá zařízení by se navíc měla podle svých možností a vybavení, kterým disponují, více specializovat. To by zřejmě vedlo k rušení některých oddělení.

„Momentálně máme hodně drahých přístrojů ve všech nemocnicích a výkony, které jsou na nich dělány, jsou malé. To je potřeba změnit. Pacienta nezajímá ani tak to, zda musí jet do nemocnice pět či patnáct kilometrů, ale to, zda jsou tu schopni kvalitně provést zákrok, který potřebuje,“ míní Kavřík.

Chtějí využít drahou techniku

„Současným trendem je maximální využití drahé techniky a odklon od hospitalizační péče, která může být přesunuta do ambulantní sféry, na které se mohou podílet soukromé subjekty,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jitka Chalánková (KDU-ČSL).

„Navržená transfomace je možná, nejde však určitě o jediný model, který lze využít. Je proto pravděpodobné, že se objeví i jiné návrhy,“ řekl Právu ředitel nemocnice ve Šternberku Vítězslav Vavroušek s tím, že vznik jedné akciové společnosti může být pozitivní, „pokud bude dobře ustavena a budou v ní správní lidé na správném místě“.

Opozice se zatím k návrhu krajských radních jasně nevyjádřila. Ti přitom chtějí získat podle Kavříka širší podporu pro svůj záměr. „Nechceme v tak citlivé záležitosti, jakou zdravotnictví nepochybně je, volit žádná silová řešení,“ dodal náměstek.

„Jeden z členů našeho poslaneckého klubu dostal za úkol připravit odbornou analýzu k materiálu, který jsme již obdrželi. Víme, že s hospodařením nemocnic je třeba něco dělat a k jejich transformaci musí dojít. Je však otázkou, zda navržená cesta je správná. Rozhodně bychom byli proti ní, pokud by se měla negativně dotknout pacientů třeba tím, že ztíží dostupnost lékařské péče,“ řekla Právu krajská zastupitelka Jaroslava Cardová (KSČM).

Poslanecký klub opoziční ČSSD bude o návrhu radních jednat těsně před červnovým jednáním zastupitelstva. Právu to sdělil zastupitel Jaromír Czmero.

Miloslav Hradil, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?