Vedení Přerova čelilo kritice opozice za zrušené ozdravné pobyty

22. 10. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Přerovská radnice plánuje, že ve školním roce pošle zdejší děti na pobyty do hor. Mají být náhradou za fiasko ozdravných pobytů, které byly na poslední chvíli zrušeny. Na přerovském zastupitelstvu to dnes uvedl náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09). Vedení města tak reagovalo na kritiku opozice, podle níž město projekt nezvládlo.


Ozdravné pobyty pro 1500 školáků město zrušilo měsíc před prvním turnusem, radnici se nepodařilo zajistit podmínky Státního fondu životního prostředí, který projekt dotovalo.

Plány města ztroskotaly na tom, že nezajistilo lektory na enviromentální výuku, které měla být denně čtyři vyučovací hodiny. „Půjdeme jinou cestou, vlastní, jako například Ostrava. Nyní pracujeme na ozdravných pobytech bez enviromentální výuky. Koncept předložíme co nejdříve, naše děti pojedou ještě během letošního roku, pokud o to bude zájem,“ uvedl Hluzín.

Podle opozice měla radnice na přípravu projektu dostatek času. Vladimír Puchalský z koalice Společně pro Přerov uvedl, že město žádost podepsalo již loni v červnu. Letos v lednu byl Přerov do projektu zařazen. „Do projektu se přihlásilo 43 uchazečů, podpořeno nebylo šest. Žádný z žadatelů neměl problém se splněním podmínek, pro Přerov byl nepřekonatelnou komplikací. Domnívám se, že celý projekt nebyl zvládnut jak náměstkem Hluzínem, tak úřadem,“ řekl Puchalský. „Je to velká ostuda, že Přerov na rozdíl od jiných měst nezajistil dětem ozdravné pobyty s dotací státu,“ dodala jeho kolegyně Helena Netopilová.

Podle Hluzína nastal problém s lektory, kteří měli enviromentální výuku zajistit. Primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) přesto chybu města dnes přiznal. „Určitě tam chyba magistrátu a našich politiků je. Problémy nastaly v závěru prázdnin, nechuť byla i ze strany ředitelů škol. Chystáme náhradní program, školy se budou moci hlásit individuálně,“ uvedl primátor.

Radnice kvůli plánovanému ozdravnému pobytu dětí vyhlásila výběrové řízení a vybrala rekreační zařízení v Malé Morávce na Bruntálsku. Tam se mělo v několika turnusech vystřídat v topné sezoně až 1500 žáků. Pro hotel, který s rekreací dětí počítal, znamenalo zrušení pobytů velkou ztrátu. Jeho zástupci již dříve ČTK řekli, že odmítali kvůli přerovským pobytům hosty i podnikové večírky.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?