Vedení zastavilo vyplácení všech odměn. Výpověď již dostalo sedmnáct administrativních pracovníků

6. 11. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrazná úsporná opatření se rozhodlo zavést nové vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně.


Hodlá zastavit a snížit ztrátu zdravotnického zařízení, která letos na podzim dosáhla hodnoty 137 milionů korun. Vedení nemocnice chce optimalizovat výnosy od zdravotních pojišťoven, omezit nákupy, snížit počet zaměstnanců a zastavit vyplácení veškerých odměn.

Podle předsedy představenstva a ředitele nemocnice Bohuslava Škubala jsou některá opatření nepopulární, avšak nezbytná k tomu, aby nemocnice začala zlepšovat hospodářský výsledek. „Na pokračujícím prohlubování ztráty se podepisuje hlavně nízká úroveň výnosů ze zdravotních pojišťoven vlivem nedůsledného vykazování zdravotních výkonů,“ sdělil ředitel.

Úspory proběhnou několika způsoby

Nemocnice hodlá šetřit hned několika způsoby. Od Nového roku například zprovozní nový elektronický informační systém za více než 40 milionů korun, který má omezit zbytečné papírování. „Bude nástrojem k zefektivnění vykazování do zdravotních pojišťoven, k podrobné analýze výkonů jednotlivých primariátů a tím optimalizaci činnosti,“ uvedl Škubal. KNTB také vypíše nová výběrová a poptávková řízení na dodavatele léků i materiálů. „Nedostatky jsme nalezli třeba v nákupech potravin do nemocniční kuchyně,“ připomenul ředitel hříchy svých předchůdců. Vedení chce ušetřit i v servisu zdravotnických přístrojů, kde by měla být konkrétní roční úspora přibližně 1,5 milionu korun. KNTB, ve které aktuálně pracuje 2062 lidí, rovněž sníží počet svých zaměstnanců. „V první fázi redukujeme počty lidí v administrativě a dosud výpověď obdrželo sedmnáct lidí,“ sdělil Škubal.

Sloučení oddělení

Nemocnice již také sloučila oddělení zobrazovacích metod a oddělení vaskulární diagnostiky a intervenční radiologie do jednoho oddělení zobrazovacích metod. Vedení KNTB rovněž zrušilo placenou Vědeckou radu a zřídilo neplacený Poradní sbor. „Vzhledem k tomu, že jsme v červených číslech, rozhodli jsme také zastavit vyplácení veškerých odměn. Jsme si vědomi, že naše opatření nejsou příjemná pro zaměstnance. Současně však věříme, že většina z nich pochopí, že bez podobných kroků není možné se ze ztráty dostávat,“ uzavřel ředitel Škubal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?