Vedl město nejdéle ze všech. A možná skončí v nemocnici

4. 8. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejdéle sloužící tuzemský primátor Jiří Kittner (ODS), jehož jedenáctiletou éru v čele liberecké radnice ukončily poslední volby, míří podle spekulací v médiích na post ekonomického ředitele nemocnice.


Krajskou nemocnici Liberec čekají podle spekulací v médiích po čtvrt roce vlády nového vedení znovu změny. Deník Právo totiž tento týden uvedl, že se pravděpodobně dosavadní ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Jiří Veselka (USZ), někdejší náměstek primátora za vlády ODS, stane budoucím ředitelem a jeho předchozí nadřízený, někdejší nejdéle sloužící tuzemský primátor Jiří Kittner (ODS), má nastoupit na post ekonomického ředitele. Měl by se tedy pro změnu stát Veselkovým podřízeným. Majoritní vlastník nemocnice, Liberecký kraj, ale zatím žádný třesk v jejím čele nepotvrdil. Současně Jiří Kittner odmítl prozradit, jestli se vůbec do výběrového řízení na místo hlavního ekonoma přihlásí.

Politicky by nám to asi trochu uškodilo

Unie pro sport a zdraví, kdysi dlouholetý partner ODS, se stala přitom po říjnových komunálních volbách součástí obou nových koalic, zatímco ODS skončila v opozici. „Jiřího Veselku jsme zvolili na uvolněné místo v představenstvu nemocnice, aby upevnil vedení a nastolil tam nějaké mechanismy. Řekl mi, že chce udělat v představenstvu kus práce, ale teď má místo v dopravním podniku a tam spoustu úkolů, které musí dokončit,“ podotkl náměstek Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům), člen dozorčí rady. „Bývalý primátor Kittner je jistě odborníkem na slovo vzatým, určitě by funkci ekonomického ředitele zvládl. Jen se obávám, že když vyhraje výběrové řízení, může nám to trochu uškodit politicky,“ doplnil. Rozhodující vliv v nemocnici má totiž ČSSD, která vládne jak na kraji, tak v koalici i městu Liberci, zatímco ODS je jejím protivníkem v opozici v obou zastupitelstvech.

Jsou to všechno pouhé spekulace

„Výběrové řízení na ekonomického ředitele je vypsané, zájemci se mohou přihlásit do 25. srpna. Nechci v tuto chvíli potvrdit ani to, jestli se do konkurzu přihlásím,“ odmítl vyjádřit se ke spekulacím Jiří Kittner. Jiří Veselka mobilní telefon včera nezvedal. „Dozorčí rada jen dovolila na uvolněné místo Jiřího Veselku a vypsala výběrové řízení na ekonomického ředitele. O ničem dalším jsme nejednali. Informace o údajně připravované změně ve vedení nemocnice jsou pouhé spekulace,“ prohlásil hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).

Připustil, že po čtvrt roce vlády nového vedení, není hospodaření krajského zdravotnického zařízení úplně ideální. „Na druhé straně ztráta několika milionů nepředstavuje při ročním obratu nemocnice 2,6 miliardy žádnou katastrofu. Samozřejmě, že jsme doporučili managementu, aby učinilo konkrétní kroky ke zlepšení ekonomického výsledku,“ doplnil hejtman. Krajský radní pro zdravotnictví MUDr. Pavel Novák (ČSSD) přiznal, že atmosféra v nemocnici nyní není dobrá. Zaměstnanci nevědí, co v budoucnu přijde.

„Přál jsem si, abychom volné místo v představenstvu doplnili někým z Liberce. Jiří Veselka navíc už v nemocnici kdysi pracoval, trochu ho znám. Bude v představenstvu přínosem,“ poznamenal Pavel Novák. „Nový ekonomický ředitel by měl nastoupit od 1. října,“ uvedl. Současné vedení nemocnice v čele s generálním ředitelem Zdeňkem Konrádem nastoupilo teprve letos v březnu.

Události v nemocnici

* předchozí ředitel Luděk Nečesaný se svým týmem převzal nemocnici na jaře roku 2007. Vyvedl ji z dluhů a dostal po letech do vysokého zisku

* letos v únoru po spekulacích, že bude odvolaný, nakonec sám Nečesaný s celým týmem odstoupil

* v březnu převzal kormidlo zařízení ředitel Zdeněk Konrád

* po necelých třech měsících byla z postu ekonomické náměstkyně odvolaná Danka Kaššovicová, která poukázala na chyby v hospodaření a zaměstnanci se začali bouřit a sepisovat petice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?