Venclík vyzval Julínka, aby v Brně kandidoval do oblastní rady ODS

16. 1. 2009 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Již odvolaného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka vyzval ve středu předseda jihomoravské ODS Milan Venclík, aby kandidoval do funkce předsedy oblastní rady ODS Brno-město. Právu to ve čtvrtek potvrdil Venclík s tím, že se mu ministr zatím neozval...


„Budu rád, pokud Julínek mou výzvu přijme a přesvědčí ostatní členy strany v této otevřené soutěži o tom, že by dokázal ODS v Brně a v Jihomoravském kraji řídit lépe,“ uvedl Venclík v oficiálním zdůvodnění výzvy.

Před Právem netajil spokojenost nad Julínkovým odvoláním ani svoji kritiku vůči odcházejícímu ministrovi a spolustraníkovi. „Julínek ví, že tady podporu nemá. Jsem přesvědčen, že nebude kandidovat,“ prohlásil Venclík. Na Julínka se zlobí za to, že nepochopil základní pravidla slušnosti, podle kterých se problémy nejdříve vyříkají uvnitř strany a potom se jde na veřejnost. „To, jak Julínek prezentoval své názory, bylo neslušné a poškozuje to ODS,“ pokračoval šéf jihomoravské ODS.

Julínek ještě ve středu večer nevyloučil svoji kandidaturu v Brně a zároveň řekl, že ve městě chybí silný hlas opozice. Ve čtvrtek Julínek nezvedal svůj mobil, ani neodpověděl Právu na SMS.

Na otázku, jestli Julínek stále útočí na krajskou koalici mezi vítěznou ČSSD a ODS po krajských volbách, kdy pravicová strana byla ochotna tolerovat zrušení poplatků v krajských nemocnicích zavedených právě Julínkem, Venclík odpověděl: „Aby Julínek uhájil své posty v Praze, musí útočit na postavení ODS v Jihomoravském kraji, říká, že vše děláme špatně. Koalice se mu samozřejmě nelíbí, nehodí se do jeho plánů,“ uvedl Venclík.

Připomeňme, že napětí mezi oběma politiky se vyostřilo po uzavření krajské koalice. Při návštěvě Brna ministr netajil své rozhořčení, své spolustraníky obvinil z porušování zákona. „Nemůžeme přece hodit přes palubu naši hrdost a principy naší politiky jen kvůli podílu na moci, a to ještě podílu pochybnému a nedůstojnému,“ prohlásil tehdy ministr.

Zakrátko měl být odvolán z funkce místopředsedy krajské organizace ODS. Milan Venclík ho však v této funkci podpořil. Udělal to proto, jak nyní říká, aby měl ministr ve straně prostor, aby mohl komunikovat v Jihomoravském kraji s členskou základnou. Nejvíce Venclík Julínkovi zazlívá, že v brněnském zdravotnictví udělal kroky, které s jihomoravskou ODS nekonzultoval. Má na mysli především snahu o zrušení, případně okleštění Úrazové nemocnice. Jak jsme již informovali, ministerstvo jí ještě koncem loňského roku odebralo status traumacentra, přitom krátce předtím Senátem prošel návrh zákona o převodu úrazovky ze státu na město Brno. Podle Venclíka dával Julínek najevo, že jihomoravští spolustraníci jsou pro něj plebs.

Svůj kritický názor na Julínka neříkal Venclík veřejně, jak uvedl, do rozhodnutí premiéra Mirka Topolánka (ODS) odvolat ministra, „aby někdo neříkal, že ho odvolal kvůli mně. Panu premiérovi za to děkuji“, dodal šéf jihomoravské ODS.

Julínek v Brně již dříve opakovaně řekl, že městu neublíží. Za svůj největší úspěch považuje vybudování nového traumacentra ve Fakultní nemocnici Brno a úrazovku hodnotí jako zpolitizovanou kauzu především ze strany brněnských politiků.

Pokud se bude Julínek ucházet o předsednickou funkci v brněnské ODS, bude jeho protikandidátem nynější předseda Pavel Blažek, jehož pozice je dost pevná.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?