Většina lékařů dala výpověď

16. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř osmdesát procent lékařů se rozhodlo podepsat výpověď v jihlavské nemocnici. Mezi nimi je také pět primářských výpovědí.


První výpovědi lékařů putovaly z Jihlavy do právní agentury, která bude doktory zastupovat, už minulý týden. Oficiálně všechny obdrží jihlavská nemocnice až 27. prosince.

„Ze sto padesáti lékařů jich výpověď podalo sto patnáct. Z toho bylo i pět primářských výpovědí,“ řekl lékař z jihlavské nemocnice Bohdan Trnka. Čísla zatím nejsou konečná, do konce týdne očekává Trnka přísun dalších lékařských výpovědí.

„Samotného mě překvapil tak velký počet. Podpora lékařů byla nad naše očekávání. Výpovědí podali lékaři zásadně víc, než bylo původně deklarováno,“ dodal Trnka. Kompletně odevzdali výpověď lékaři z oddělní ARO a neurologie. Většina jich pak byla z chirurgie, ortopedie, interny a rentgenu. A co na to lidé?

„Nedovedu si představit, jak by to vypadalo, kdyby víc než polovina doktorů z nemocnice odešla. Svým způsobem je chápu, že chtějí upozornit na své špatné platy. Ale jak by byla zajištěna nemocniční péče pro pacienty po odchodu tolika odborníků, to by mě opravdu zajímalo,“ vyjádřil se Pavel Dvořáček.

Nemocnice v Jihlavě očekává, že výpovědi dostanou až na konci prosince. „Výzvu Děkujeme, odcházíme podepsala zhruba stovka lékařů. Jedná se o lékaře napříč jednotlivými odděleními nemocnice. Žádná výpověď k nám zatím nedorazila, předpokládáme, že začnou přicházet až na konci roku,“ informovala mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Novotná.

Krátkodobé scénáře

Jestliže se rozhodnou odejít všichni lékaři, kteří svůj odchod avizovali, nebude nemocnice schopna zajistit zdravotní péči o obyvatele spádové oblasti. „Máme připravené krátkodobé scénáře pro řešení situace. Krátkodobě budeme schopni zajistit akutní péči, ale z dlouhodobého hlediska tato situace řešení nemá,“ vysvětlila Veronika Novotná.

Připravit se na řešení nastalé situace je v tuto chvíli podle hejtmana Vysočiny a předsedy Asociace krajských nemocnic Jiřího Běhounka prakticky nemožné. „Případné problémy s odchody lékařů budou mít dopad na lidi v regionech,“ připustil Běhounek.

Vedení kraje Vysočina v současnosti spolu s řediteli všech pěti krajských nemocnic projednává množství variant řešení případné krizové situace. „Chtěl bych pacienty ubezpečit, že kraj Vysočina jako zřizovatel pěti krajských nemocnic v regionu udělá vše pro to, aby dostupnost a kvalita lékařské péče zůstala ve všech nemocnicích zachována,“ vzkázal Jiří Běhounek.

Jihlavský lékař Bohdan Trnka zatím neví o nikom, kdo by měl už zajištěné místo v zahraničí. „Domnívám se, že sehnat místo v cizině je reálné v horizontu jednoho roku. Také já sám o tom uvažuji, pokud se tady podmínky nezlepší,“ podotkl.

Největší podpora lékařů na Vysočině je v novoměstské nemocnici a v Havlíčkově Brodě. Cílem výzvy Děkujeme, odcházíme je dosáhnout garance platů lékařů ve výši jeden a půl až trojnásobku průměrné mzdy a zrušení stávajícího systému postgraduálního vzdělávání. K výzvě, která byla vyhlášena už v květnu letošního roku, se doposud připojilo 3708 lékařů z celé republiky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?