Většina lékařů podepsala výpověď

10. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Asi šedesát procent lékařů v jičínské nemocnici podpořilo kampaň Děkujeme, odcházíme.


Zhruba šedesát procent lékařů z jičínské nemocnice se připojilo k výzvě Lékařského odborového klubu -Svazu českých lékařů s názvem Děkujeme, odcházíme a podepsalo výpověď z pracovního poměru.

Kolik jich dá ve skutečnosti výpověď, to v této chvíli ředitelce Oblastní nemocnice Jičín Daně Kracíkové není známo.

Své výpovědi totiž doktoři centralizují prostřednictvím Lékařského odborového klubu a ke konci roku mají být předány zaměstnavatelům. „V této chvíli opravdu netuším, kolik lékařů výpověď podá,“ říká ředitelka Oblastní nemocnice v Jičíně Dana Kracíková.

Lékaři by odešli k prvému březnu, přesto už nemocnice chystá krizový plán.

„Uvidíme, krizový scénář bychom realizovali podle počtu výpovědí. Pokud by odešli všichni lékaři z jednoho oddělení, muselo by dojít k jeho uzavření, ale nepředpokládám, že by tahle situace nastala. V případě, že by odešla část lékařů z více oddělení, bude stanoven víkendový režim. Omezen by byl i chod ambulancí, zatím ale jde o předčasné úvahy. Navíc doktoři avizují, že z nemocnice odejít nechtějí, že jde spíš o nátlak na vládu, ministerstvo zdravotnictví, aby reagovalo na jejich požadavky,“ sděluje Dana Kracíková a tvrdí, že budoucnost nemocnice by neměla být ohrožena, ale na určitou dobu by mohlo dojít k omezení jejího provozu. „Doufám, že vláda včas zareaguje,“ přeje si ředitelka.

Podle Kracíkové není akce zaměřena proti vedení nemocnic. „Lékaři si jsou dobře vědomi, že očekávat z naší strany navýšení platů opravdu nemohou. U nás mají průměrný plat 54 tisíc korun s tím, že ve mzdě je započteno mnoho hodin přesčasů, u některých je to přes tisíc hodin ročně.“ Ředitelka chápe požadavky lékařů jako oprávněné. „Bohužel, tato aktivita přichází v době hospodářské krize, kdy se nezvyšují platy v žádném odvětví, a tak je to chápáno veřejností negativně. Řešením by byla celková změna v systému zdravotnictví,“ domnívá se šéfka zdravotnického zařízení.

Dana Kracíková se zúčastnila setkání s lékařským odborovým klubem, kde byl projednáván dopad této akce, vliv na chod nemocnice, její financování. Lékaře zde upozornila na všechna rizika. „Já tuto situaci nevítám, pro nás to bude velice složité,“ dodává.

Stanovisko lékařů jičínské nemocnice

Lékař Leoš Glanc, předseda místní organizace Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů, nám za jičínské kolegy sdělil. „K akci se v Jičíně připojilo šedesát procent lékařů, kteří svým postojem dávají ministerstvu ještě dva měsíce prostoru k jednání, jež se za deset měsíců neuskutečnila.“ Podle Glance by mělo z klíčových oddělení odejít až 80 procent odborníků. Jedná se zejména o lékaře v nepřetržitém provozu. Potvrdil nám, že výpovědi budou zdravotnickým zařízením předány hromadně před závěrem roku.

Lékaři bojují především o navýšení základních platů, žádají zrušení nevyhovujícího následného vzdělávání, prosazují méně přesčasů.

„Můj osobní názor? Myslím si, že lékař nejen s vysokoškolským vzděláním, ale dalším postgraduálním by neměl brát hodinovou mzdu na úrovni 100 až 200 korun za hodinu čistého a dohánět zdánlivě vysoký průměrný plat tisícem hodin přesčasů a dalších úvazků ve službách ročně. Za svůj názor se nestydím a jsem rád, že jej podporují nejen řadoví lékaři, Česká lékařská komora, přednostové klinik, řady oddělení, ale i špičkové lékařské kapacity v naší zemi,“ říká L. Glanc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?