VFN nakoupí za peníze EU 60 přístrojů pro 14 pracovišť

25. 2. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) získala v projektu EU téměř 83 milionů korun. Přidá ze svých zdrojů 6,2 miliony korun a do poloviny příštího roku nakoupí přístroje na vyšetření a léčbu civilizačních a onkologických onemocnění, na něž umírá většina obyvatel ČR.


ČTK to sdělila ředitelka nemocnice Dana Jurásková.

„Z prostředků projektu bude zakoupeno 60 přístrojů pro 14 pracovišť nemocnice, která se budou na výzkumných činnostech podílet spolu s první lékařskou fakultou Univerzity Karlovy,“ upřesnila.

Projekt podle ředitelky umožní nemocnici pořídit nejmodernější zdravotnickou techniku pro interní a chirurgické obory, zobrazovací a vyšetřovací techniku a přístroje pro laboratoře.

Jurásková připomněla, že i přes znatelný pokrok v léčbě zejména v posledních 20 letech vykazuje Česko stále vyšší úmrtnost na nemoci srdce a cév a rakovinu, než je průměr 15 „starých“ států EU. Projekt se proto zaměřuje právě na tato onemocnění, ať už jde o prevenci, časnou diagnózu nebo cílenou a efektivní léčbu.

Výsledky výzkumu za pomoci nových přístrojů budou bezprostředně využity i při léčení pacientů.
Projekt je rozdělen do fáze investiční, která má tři etapy - zahrnují přípravu výběrových řízení na dodavatele přístrojů, výběr dodavatelů, dodávky přístrojů a jejich instalaci.

Následuje pětiletá „doba udržitelnosti“, během níž mají být naplněny výzkumné cíle. K nim patří zveřejnění výsledků v renomovaných mezinárodních časopisech, pořádání vědeckých setkání, na nichž vědci představí své výsledky, zaškolování pracovníků jiných zařízení a vytvoření e-learningových prezentací o využití metod v českém a anglickém jazyce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?