Více lůžek ve zlínském Centru reprodukční medicíny

21. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdvojnásobit kapacitu a nabídnout nové gynekologické služby chce zlínské Centrum reprodukční medicíny (CRM), které sídlí v prostorách nemocnice Na Tomášově...


„Zatím CRM zabíralo jedno patro. Nyní jsme začali se stavebními úpravami dalšího patra, kde umístíme speciální ambulanci antikoncepce a ambulance hormonální terapie pro ženy v meno-pauze. Novým čtyřlůžkovým pokojem se tak od podzimu rozšíří kapacita na deset lůžek,“ vysvětlil ředitel CRM, lékař David Rumpík.

Zlínské CRM ovšem bude i nadále pomáhat hlavně ženám a mužům v oblastí asistované reprodukce. Trend totiž jednoznačně ukazuje, že neplodnost trápí stále větší počet párů. Od roku 2001, kdy začalo CRM fungovat, zdejší odborníci provádí na 600 cyklů umělého oplodnění ročně.

„V těchto dnech jsme oslavili dvousté narozené dítě, což nás nesmíme těší,“ dodal David Rumpík.

Devadesát procent klientely tvoří ženy Zlínského kraje. Následují pacientky ze Slovenska, kde je podobných zdravotních zařízení nedostatek a mají dlouhé čekací doby, pacientky z dalších koutů ČR a ze zemí EU. Například i z Polska, kde asistovanou reprodukci nehradí pojišťovny vůbec.

V České republice se léčbou neplodnosti zabývá 16 center a zlínské patři do první pětice, co se týká počtu provedených cyklů umělého oplození. České ženy od 24 do 39 let mají nárok na tři „pokusy“, které z velké části hradí zdravotní pojišťovny.

„Plná cena jednoho cyklu oplodnění se pohybuje mezi 60 až 70 tisíci korunami. Při pomoci pojišťovny doplácí pacientka 10 až 20 tisíc korun z této částky,“ vysvětlil ředitel CRM.

Pacientky ze zahraničí platí plnou výši. Pro ženy z Rakouska nebo Německa je stále výhodné přijet za umělým oplodněním do naší republiky. I celková částka pro ně znamená jen jednu třetinu peněz, které by za výkony zaplatily doma.

Odborníci v ordinacích se setkávají se stále staršími páry, toužícími po dítěti. Nejsou výjimkou ženy mezi 40 až 45 lety. S přibývajícím věkem ale velmi klesá úspěšnost zákroku. Současné nejstarší pacientce zlínského CRM je přitom 56 let.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?