Vinohradská nemocnice nevezme zpět šéfa LOK Engela

19. 2. 2011 9:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podepsal s nespokojenými lékaři memorandum a vláda jim příští týden zvýší platy o 5000 až 8000 korun měsíčně, vůbec to ještě neznamená, že svou výpověď stáhnou, jak je memorandum vyzývá.


Prvním testem může být postoj pražské vinohradské nemocnice, která odmítá přijmout zpět předsedu Lékařského odborového klubu Martina Engela.

V dohodě o solidaritě, kterou lékaři podepisovali před podáním výpovědí, je totiž napsáno, že „kdyby nastal předpoklad pro odvolání výpovědi, neučiní tak, dokud nebude jisté, že zaměstnavatel hodlá vyslovit souhlas s odvoláním výpovědí ve vztahu ke všem lékařům, kteří výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme, dali“.

Lékařský odborový klub ještě včera večer vyzval nespokojené lékaře, aby kvůli tomu, že vedení Vinohradské nemocnice nechce vzít zpět do zaměstnání Martina Engela, zatím solidárně nestahovali své výpovědi.

„Vezmeme zpět většinu lékařů, ale nevezmeme všechny. Na některá místa byli přijati lékaři noví, někde budeme počty lékařů snižovat. Na místo, které zastával Martin Engel, už máme náhradu,“ řekla včera Právu mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

„Ano, mohu potvrdit, že je to pravda. Vinohradská nemocnice mě odmítla vzít zpět. Prý už má za moje místo náhradu. Osobně si ale myslím, že za tím vším je příkaz pražské ODS,“ řekl Právu v pátek Engel. A dodal, že z principu

Že by za nevzetím zpět Martina Engela stála pražská ODS, odmítl poslanec Marek Šnajdr (ODS): „Prosím vás, pražská ODS nebo já a už jen chybí, že za nevzetím zpět Engela stojí západní imperia-listické živly,“ řekl Šnajdr.

Poslanec dodal: „Ale teď vážně. Je to naprosto absurdní. Každý ředitel nemocnice nese odpovědnost za pracovněprávní vztahy, a musí se tedy rozhodovat. Do toho mu nikdo nemůže zasahovat, včetně politiků. Jen tak mimochodem – ředitele vinohradské nemocnice Marka Zemana jsem za poslední rok viděl dvakrát,“ řekl Šnajdr.

Jelínková dodala, že LOK předal fakultní nemocnici seznam všech lékařů, kteří chtějí stáhnout své výpovědi zpět, a zároveň pohrozil, že pokud nemocnice všechny zpět nepřijme, budou ve stávce pokračovat a výpovědi nestáhnou.

Vedení nemocnice se ale rozhodlo, že nátlaku neustoupí, protože žádost odborů jde nad rámec dohody uzavřené mezi odboráři a ministrem Hegrem.

Místní organizace LOK ve vinohradské nemocnici, v jejímž čele je MUDr. Miloš Voleman, ale tvrdí, že v takovém případě budou naplněny důvody Smlouvy o solidaritě, což v praxi znamená, že lékaři jsou zavázáni ve výpovědi setrvat třeba i v celé České republice.

„Navíc mohou požádat o solidaritu i sousední nemocnici nebo nemocnice v celém kraji, či dokonce celorepublikově, což by znamenalo, že lékaři by výpověď nestáhli, dokud by se záležitost třeba jen jednoho lékaře nevyřešila.“

Voleman připustil, že je to ale jen teoretická možnost. „V praxi nevím, jak by to celorepublikově bylo dosažitelné. Solidarita musí fungovat hlavně v rámci nemocnice a regionu,“ soudí Voleman.

Připustil, že všichni lékaři, kteří dali výpověď, nebudou na seznamu těch, kteří výpověď chtějí vzít zpět. Mnozí prý už mají jiné místo i v zahraničí. „Obecně se nelze divit, že některé nemocnice si už za lékaře ve výpovědi náhradu sehnaly. V memorandu není podmínka, že všichni lékaři, kteří dali výpověď, budou vzati zpět,“ reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Když v nemocnicích ředitel ze seznamu lékařů, kteří výpověď stahují, někoho nebude chtít vzít zpět, bude tamní LOK s vedením jednat. Výsledek podle Volemana může být rozdílný. Když ředitel řekne, že všechny lékaře, kteří jsou na seznamu, vezme zpět, lékaři vyplní formulář o zpětvzetí výpovědi a v okamžiku, kdy vláda schválí memorandum, formuláře předají vedení nemocnice. Výpovědi stáhnou a akce tím skončí,“ vysvětlil Voleman.

Heger vyzval ředitele, aby co nejvíc lékařů vzali zpět, a podobně to udělali i hejtmani krajů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?