Vít: Očekáváme velkou chřipkovou epidemii

19. 11. 2008 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Loni na chřipku zemřelo v Česku 2500 pacientů. Lékaři bijí na poplach. V nadcházející zimě očekávají poměrně silnou chřipkovou epidemii. Doporučují očkování, které je nejúčinnější. "Po dvou letech běžné epidemie letos očekáváme intenzivní chřipkovou epidemii," řekl Právu v úterý doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky...


Jestliže loni chřipkou onemocněl 1,2 miliónu obyvatel a bezprostředně na ni zemřelo 2500 pacientů, pak ve chřipkové epidemii, která se očekává a vypuknout by mohla zřejmě hned po Novém roce, by počet nemocných i zemřelých byl vyšší.

„Doporučujeme všem lidem očkování proti chřipce. Vakcín je dost. Ochrana se získává za jeden až dva týdny a nejúčinnější je pak po šesti týdnech od vakcinace,“ řekl Vít. Dodal, že v ČR je proočkovanost obyvatel pouze sedm procent, ale v zemích Evropské unie je to běžně 25 procent. „U starších občanů nad 65 let máme proočkovanost proti chřipce jen 25 procent, ale v Evropské unii je 80 procent,“ řekl Vít s tím, že pokud je starší občan očkován proti chřipce, tak průběh onemocnění je mírnější, je menší riziko hospitalizace a o 75 procent se snižuje riziko úmrtí. „Úmrtnost u nevakcinovaných starších pacientů je čtyřikrát vyšší,“ řekl Vít.

Před zraky novinářů na úterní tiskové konferenci se ministr zdravotnictví Tomáš Julínek i hlavní hygienik republiky Michael Vít, oba lékaři, nechali očkovat proti chřipce.

Aby nemohli být obviněni z toho, že tak lobbují za firmy, které vakcíny dodávají, vakcína neměla název, a tak novináři nevěděli, jakou jsou očkováni.

„Chceme svým příkladem jednoznačně podpořit proočkovanost proti chřipce, poněvadž chřipka rozhodně není banální onemocnění, ale může být i smrtelná. Očkování tomu do značné míry může zabránit,“ uvedl pro Právo ministr Julínek.

Antibiotika nezabírají

Julínek zároveň uvedl, že na chřipku v žádném případě nejsou účinná antibiotika, protože jde o virovou infekci, nikoli bakteriální. Přiznal, že v ČR se antibiotika nadužívají a to vede k odolnosti bakterií vůči nim. V důsledku toho už některá nezabírají. Ministerstvo to chce změnit a připravilo národní antibiotický program, v jehož rámci chce vést kampaň jak mezi lékaři, tak mezi pacienty, která by vedla k nasazování antibiotik pouze v odůvodněných případech. Primář antibiotické stanice v pražské Nemocnici Na Homolce Vlastimil Jindrák k tomu uvedl, že v České republice je odolnost bakterií vůči některým antibiotikům až 50procentní. A je to i důsledek jejich nadužívání.

„Přibližně polovina antibiotik se předepisuje nesprávně, což ročně představuje nejméně jednu miliardu korun,“ řekl Jindrák s tím, že praktičtí lékaři by měli více konzultovat nasazení antibiotik se 77 antibiotickými středisky a více provádět u svých pacientů i tzv. speciální test, který odhalí během několika minut, zda jde o virovou nebo bakteriální infekci.

A je-li virová, pak antibiotika nenasazovat, protože jsou neúčinná.

*

Jak se dát očkovat

* vakcína stojí 120 až 200 korun

* očkují praktičtí lékaři, kteří buď mají vakcínu přímo v ordinaci, nebo vypíší recept pacientovi a ten si vakcínu zaplatí v lékárně, vrátí se s ní zpět k lékaři a ten mu ji aplikuje. Vpich je hrazen zdravotní pojišťovnou, a zájemce by tedy za něj zaplatit neměl

* zdravotní pojišťovny v rámci prevence dávají příspěvky na vakcínu. Je třeba se informovat ve své pojišťovně kolik. S účtenkou z lékárny pak zajít na zdravotní pojišťovnu a ta obnos proplatí.

**Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?