Vitamín D je v prevenci osteoporózy zásadní. Pouze 1 % české populace ho má ale dostatek z přijímané stravy

18. 10. 2018 16:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Osteoporóza, neboli řídnutí kostí, je chronické, postupující onemocnění kostry. Charakterizované je úbytkem kostní hmoty a poruchami stavby kostí s následným zvýšením jejich křehkosti a vyšším rizikem zlomenin.


Při příležitosti Světového dne proti osteoporóze (20. 10.) chce Česká lékárnická komora (ČLnK) upozornit na rizika tohoto nenápadného onemocnění a informovat veřejnost o možnostech prevence. Podle Státního zdravotního ústavu má totiž dostatek vitamínu D ze stravy pouze 1 % české populace, naprostá většina Čechů by tak měla prevenci osteoporózy aktivně řešit. Se správnou volbou vhodné formy vitamínu D nebo dalšími preventivními opatřeními proti vzniku osteoporózy pomůže lidem i jejich lékárník.

Osteoporóza je onemocnění, které bývá dlouhou dobu bezpříznakové nebo se může projevovat jen pobolíváním v zádech. Nezřídka se na něj přijde až s první zlomeninou. „Vyšší riziko osteoporózy mají hlavně ženy ve věku nad 50 let, osoby s nízkou tělesnou hmotností, malou fyzickou zátěží, kuřáci, konzumenti nadměrného množství alkoholu a lidé, kteří užívají dlouhodobě kortikoidy nebo lidé trpící některými onemocněními,“ vyjmenovává rizikové skupiny onemocnění PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK.

Křehkým kostem zabrání vitamín D a pravidelný pohyb

Osteoporóze je samozřejmě vhodné předcházet vhodnou životosprávou. Nikoliv však při prvních projevech onemocnění, ale primárně již v dětském a pubertálním věku. „Prvním pravidlem je správné složení stravy s dostatkem vápníku, vitamínu D a ostatních důležitých prvků. Pro udržování zdravých a pevných kostí je podstatný také pravidelný tělesný pohyb, odpovídající zdravotnímu stavu. Ne vždy je nutné v rámci prevence užívat léky, často stačí pouze úprava životního stylu a stravování,“ popisuje preventivní opatření osteoporózy Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK.

Češi mají vitamínu D málo. Jeho tvorba v kůži je pro nás nedostatečná

Vitamín D je důležitý pro vstřebání vápníku z potravy, případně z léčivých přípravků nebo doplňků stravy. Dále je velmi důležitý pro svaly a svalovou koordinaci, tím navíc snižuje riziko pádů a zlomenin kostí. Jeho nedostatek stojí nejen za vznikem osteoporózy ale souvisí také s nízkou obranyschopností organismu, který tak snadno podléhá infekcím. A právě vitamínu D má česká populace z mnoha důvodů málo. Vitamín D lze doplnit vhodnou stravou, ale podle Státního zdravotního ústavu má dostatek vitamínu D ze stravy pouze 1 % české populace. „Vitamín D se sice přirozeně tvoří v kůži a přestože k jeho denní dávce stačí pouze 15 minut pobytu na slunci, v podzimních a zimních měsících je tvorba vitamínu D v kůži v našich podmínkách nedostatečná. Příjem vitamínu D je tedy více než vhodné zvýšit, a to častější konzumací mořských ryb nebo jeho doplňováním léčivými přípravky či doplňky stravy. Se správnou volbou vhodné formy vitamínu D nebo dalšími preventivními opatřeními proti osteoporóze vám pomůže váš lékárník,“ říká k možnostem doplnění vitamínu D lékárnice a tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?