Vítek: Lékárníci hrozí státu žalobami kvůli chybné legislativě

21. 9. 2009 10:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci hrozí státu žalobami kvůli chybné legislativě. Nejsou totiž spokojeni se současnou podobou zákona o veřejném zdravotním pojištění, který je prý připravuje o tisíce až desetitisíce korun. Už třicítka lékáren podala stížnosti ministerstvu zdravotnictví...


a z nich se budou rekrutovat žalobci, řekl ČTK výkonný ředitel grémia majitelů lékáren Pavel Vítek.

Lékárníkům na zákonu vadí především to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) často nejprve vydá seznam úhrad za léky, po několika, někdy až 10 dnech, výši úhrady sníží.

Zdravotní pojišťovny potom lékárníkům odmítají vyplatit celou částku uvedenou v původním seznamu úhrad. Jen na jednom takovém případu může lékárna podle Vítka tratit za jedno období 1000 až 10.000 korun.

SÚKL se podle Vítka brání, že postupuje podle zákona. Totéž ale tvrdí i lékárny. Ministerstvo přiznává, že to je problém, tvrdí ale, že to není ono, kdo vydává či mění zákony.

Zákonodárci, kteří se účastnili konference o provozování lékáren, která se konala v sobotu v Praze, prý přislíbili, že by se snad sněmovna ještě mohla novelou zákona zabývat, pokud se budou konat volby v květnu. To ale lékárníci vnímají jako liknavost.

„Ústavu dokázali změnit za jediný den,“ poznamenal Vítek. Narážel na ústavní zákon o samorozpuštění sněmovny, který by umožnil konání předčasných voleb.

Majitelé lékáren si, když se to stalo poprvé, mysleli, že jde jen o zcela výjimečný případ. Takové případy se ale stávají pravidelně, a lékárníkům proto došla trpělivost a rozhodli se stát žalovat, protože se domnívají, že už vyčerpali všechny možnosti. Přesvědčeni jsou také, že u soudu uspějí, protože SÚKL postupuje retroaktivně, uvedl Vítek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?