Vítkovická nemocnice včera otevřela novou ambulanci pro obézní děti

2. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vítkovická nemocnice blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě včera otevřela novou ambulanci pro obézní děti. Specializované pracoviště bude provázáno se všemi dalšími odbornými pracovišti...


Ostravařekla mluvčí nemocnice Eva Kijonková. Obezitologická ambulance je určena dětem od kojeneckého věku až po devatenáctileté do spívající .

“ Vzhledem k tomu, že nevhodná terapie obezity v dětském věku může vést k závažnému poškození dětského organismu, měla by být léčba vždy vedena lékařem,“ řekl primář dětského oddělení Jan Boženský.

Ve výskytu obezity se česká populace řadí na jedno z předních míst v Evropě. Přibližně každý pátý dospělý je obézní a více než polovina trpí nadváhou.

S váhou mají problémy i děti, podle odborníků trpí nadváhou 13 procent dětí do 11 let. Ze zdravotnických statistik vyplývá, že například prvňáci, kteří by měli mít 20 kilogramů, mají často až o deset kilogramů více.

Podle Boženského není vhodné s hubnutím u dětí začínat v centrech, která se věnují dospělým. Dítě totiž mnohdy před začátkem a v průběhu terapie vůbec není vyšetřeno a sledováno lékařem.

Nová ambulance je určena dětským pacientům s takzvanou alimentární obezitou, která je způsobena nadměrným příjmem potravy a malým množstvím vydané energie.

“ Dítěti se změří hmotnost, výška, obvod pasu, procento tělesného tuku a tak dále a budou mu provedena klinická a laboratorní vyšetření. Rovněž se sestaví individuální jídelníček a doporučí vhodná pohybová aktivita,“ dodal Boženský.

Připomněl, že obezita hraje významnou roli při vzniku kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a onemocnění pohybového ústrojí.

Rodiče dětí budou moci využít i odbornou psychologickou péči, pediatry či lékaře zaměřené na problémy štítné žlázy. Mimo jiné bude ambulance propojena i s oddělením rehabilitační péče nemocnice, kde může být dítěti nabídnuta i lázeňská terapie.

Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?