Vláda: 1,5 miliardy lékařům v rámci jejich tarifních platů

10. 2. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda včera večer podle dobře informovaných zdrojů souhlasila s návrhem ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby protestující lékaři dostali 1,5 miliardy korun v rámci tarifních platů.


Již od 1. března by tak mohly nemocnice mít nové tarifní tabulky, jak požadují lékařské odbory. Slíbené navýšení by dostal každý lékař placený tarifní mzdou. Právě tento ústupek může podle Hegera přispět k dohodě.

Jak sdělil po jednání kabinetu premiér Petr Nečas (ODS), Heger dostal „určitý mandát“ k dalšímu jednání s lékaři.

Nečas: Dveře jsme neuzavřeli

„Nadále jsme neuzavřeli dveře ke smírnému řešení celé záležitosti. Na druhé straně stát jednoznačně bude připraven i na situaci, kdy nedojde k dohodě,“ řekl premiér.

Heger Právu upřesnil, že „pokud nás neosloví s nabídkou jednání Lékařský odborový klub (LOK), oslovíme my odboráře tak, aby se schůzka uskutečnila nejpozději do konce příštího týdne“.

Ministr Heger soudí, že by šlo splnit požadavek LOK a navýšení platů, které jim nabídl v rozmezí pěti až osmi tisíc korun měsíčně dle praxe, realizovat od března ve formě zvýšených tarifů.

Engel: Nechtějí se dohodnout

Předseda LOK Martin Engel, který akci Děkujeme, odcházíme organizuje, ke slovům premiéra Právu řekl: „Sejít se musíme, ale nad nějakým konkrétním návrhem. Musí se také změnit postoj vlády, která se s námi dohodnout nechce.“

Dodal, že z dosavadního jednání má zatím dojem, že „ti drzí doktoři, kteří si dovolili poukázat na věci, které se nehodí, nesmějí vyhrát. Tady fouká vítr z Hradu a podhradí a ministr má podle mne jasné zadání, tedy nedohodu,“ řekl Engel.

Zopakoval, že LOK „už níž v nabídce jít nemůže“. Myslel tím, že minimum přidání je 8 až 12 tisíc měsíčně a do tarifů, a ne 5 až 8 tisíc do odměn.

Na dotaz, zda ještě LOK trvá na požadavku, aby všichni lékaři bez výjimky byli vzati zpět, Engel řekl, že na tom už LOK příliš netrvá. „Na čem ale trváme, aby pokud bude nějaká dohoda s vládou, ji garantoval premiér,“ dodal předseda LOK.

Premiér ocenil lékaře, kteří zůstali

Premiér po setkání s řediteli fakultních nemocnic ocenil, že se intenzívně připravují na převzetí části akutní péče za nemocnice, které ji nebudou moci poskytovat, a vysoce ocenil lékaře, kteří výpověď nepodali.

„Stát nepřipustí jakýkoli pokus o jejich šikanování, ústrky, kdy by jim mělo být například vyhrožováno, že nezvládnou péči lege artis a podobně.“

Dále řekl, že vláda za těmito lékaři plně stojí a bude stát i v jakýchkoli problémech, které by se po 1. březnu mohly vyskytnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?