Vláda asi odmítne i pražský návrh na regulaci prostituce

7. 8. 2013 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda po poslaneckém návrhu na regulaci prostituce asi odmítne i ten pražský, který má mimo jiné zavést registraci poskytovatelů sexuálních služeb. Podle návrhu usnesení kabinetu by bylo třeba nejprve vyřešit vztah s úmluvami proti využívání prostituce druhých osob a o potírání obchodu se zletilými ženami.


Ministerstva měla připomínky i k zamýšlenému registru prostitutek a prostitutů. Část údajů by bylo podle vlády účelnější vést v živnostenském rejstříku, další již jsou v základních registrech obyvatel. Bylo by prý také třeba vyjasnit, kdo ze zástupců orgánů veřejné moci a obcí by měl do registru přístup a za jakých podmínek. Důvodem je potřeba adekvátní ochrany osobních údajů a kontrola vstupu do registru.

Pražský návrh, o jehož definitivním osudu rozhodne až Parlament, chce umožnit přímý a nepřetržitý přístup do registru nejen Policii ČR, ale i obecní a vojenské policii nebo například Bezpečnostní informační služba.

,
Navrhovaný zákon na rozdíl od konkurenční předlohy poslance Viktora Paggia (LIDEM) zakazuje její provozování na veřejných prostranstvích i na těch místech, odkud by na ni bylo z těchto prostranství vidět. Předloha zavádí i nové poplatky, například provozovatel zařízení by měl ročně platit 1500 korun za každý metr čtvereční stavby nebo její části, v níž prostituci provozuje.

Obcím dává návrh zákona právo vymezit vyhláškou místa i čas pro provozování prostituce. Do erotických podniků bude zakázán vstup lidem do 18 let a stejně bude zakázána i reklama na ně v televizi, rozhlase a tisku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?