Vláda má na programu nemoci z povolání a pracovní úrazy

4. 8. 2014 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakovina vaječníků kvůli azbestu by od ledna 2015 měla být zařazena do seznamu nemocí z povolání, podobně jako v roce 2011 byla nově zařazena rakovina hrtanu. Novelu vládního nařízení se seznamem nemocí z povolání má na programu vláda ve středu.


Měla by projednat také novelu vládního nařízení o způsobu evidence úrazů a zasílání záznamu o úrazu. Ročně je v ČR hlášeno na 40.000 pracovních úrazů, z nich kolem stovky smrtelných, a zhruba tisícovka případů nemoci z povolání.

Platný seznam nemocí z povolání je z roku 1995, opakovaně byl upravován. Rada vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci uložila ministerstvu práce a sociálních věcí aktualizaci seznamu ve dvouletých intervalech. Chystaná novela reaguje na to, že se objevují nová onemocnění a medicína pokročila, takže spektrum vyjmenovaných nemocí se mění.

Novela o evidenci úrazů zpřesňuje podmínky pro zpracování statistických dat, nově se zavádí do formulářů tzv. popis úrazového děje. Jednotlivé části těla a druhy poranění mají svůj číselný kód. Evidence podle úpravy platné v EU je důležitá i pro prevenci pracovní úrazovosti.

Z hlediska pracovních úrazů jsou v největším riziku kvalifikovaní dělníci v zemědělství a lesnictví, řemeslníci a opraváři. Nadprůměrné množství úrazů je mezi obsluhou strojů a zařízení a mezi pomocnými a nekvalifikovanými pracovníky.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) závisejí zdravotní problémy spojené s vykonávaným zaměstnáním na věku pracujících. Počet lidí s těmito potížemi roste do důchodového věku. U starších nemocnost klesá, protože klesá i pracovní aktivita.

Statistici také zjistili, že nejvíc zdravotních problémů měli pracující ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví, obchodu a dopravě. Problémy se zády a krkem uvedlo 53 procent postižených. Spolu s problémy s horními a dolními končetinami se potíže s podpůrným aparátem projevují u 71 procent všech postižených pracujících, zjistil ČSÚ.

Každý pátý člověk také pociťuje na svém pracovišti negativní vlivy působící na duševní stav, je to zejména časový stres nebo přepracovanost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?